Vreme čitanja: oko 2 min.

Žena zamolila papu da udeli blagoslov njenoj "bebi", on izgubio živce kad je video o kom se radi

Vreme čitanja: oko 2 min.

Govoreći na konferenciji o sve većoj demografskoj krizi, papa je rekao da je pad novorođenih pokazatelj gubitka nade u budućnost. Mladi, upozorio je on, pritisnuti su osećajem nesigurnosti, krhkosti i neizvesnosti

  • 0
Papa Franja Foto: Tanjug/AP

Zasnivanje porodice u Italiji postaje "gigantski poduhvat" koji mogu da priušte samo bogati, rekao je u petak papa Franja, upozorivši da "nemilosrdni" uslovi slobodnog tržišta sprečavaju mlade da imaju decu.

Broj rođenih u Italiji je 2022. prvi put pao ispod 400.000. Zemlja beleži pad nataliteta već 14. godinu za redom te je broj stanovništva pao za 179.000, na 58,85 miliona.

Govoreći na konferenciji o sve većoj demografskoj krizi, papa je rekao da je pad novorođenih pokazatelj gubitka nade u budućnost. Mladi, upozorio je on, pritisnuti su osećajem nesigurnosti, krhkosti i neizvesnosti, prenosi Hina.

"Teškoće u pronalaženju posla i očuvanju radnog mesta, strahovito skupe kuće, najamnine koje su se vinule u nebo i istovremeno nedovoljne plate su stvarni problemi", rekao je papa Franja koji je sedeo pokraj premijerke Đorđe Meloni.

Papa Franja Đorđa Meloni Foto: Tanjug/AP

"Slobodno tržište, bez neophodnih korektivnih mera, postaje surovo i stvara vrlo ozbiljne situacije i nejednakosti", rekao je papa i dodao da decu zamenjuju kućni ljubimci.

Prepričao je kako ga je na nedavnoj audijenciji jedna žena zamolila da udeli blagoslov njenoj"bebi", da bi shvatio da se radi o psu.

"Izgubio sam strpljenje i ukorio je rekavši: toliko mnogo dece je gladno, a vi mi donosite psa", ispričao je papa.

Takođerje priznao da postoje "gotovo nesavladiva ograničenja" s kojima se mlade žene suočavaju kada moraju da biraju između majčinstva i karijere.

"S obzirom da je za podizanje dece potrebno sve više novca, ljudi revidiraju svoje prioritete", rekao je papa, izrazivši žaljenje što se mladi muče da ostvare svoj san o porodici i da su prisiljeni da odustanu od svojih želja i umesto toga se pomire s osrednjim stvarima, poput novca, putovanja i ljubomornog čuvanja svog slobodnog vremena i dokolice.

Pad broja stanovnika izaziva veliku zabrinutost u trećoj najvećoj zemlji u evrozoni.

Ministar ekonomije je upozorio da bi italijanski BDP, ako se ovakav demografski trend nastavi, mogao tokom naredne dve decenije da padne za 18 posto.

Italiji preti da u idućih 10 godina izgubi milion đaka.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA