≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Narod živi teško u Turskoj, ali kako će sutra glasati? "Ako si danas siromašniji nego juče, razlog je Erdogan"

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ispitivanja javnog mnjenja ukazuju da ovaj put kandidat opozicije Kemal Kiličdaroglu ima realnih šansi

  • 5
turska protesti Foto: Tanjug/AP

Vladavina Redžepa Tajipa Erdogana u Turskoj traje već dve decenije, a u nedelju (14. maj) građani odlučuju da li ga još pet godina žele na čelu države. Istovremeno se održavaju i parlamentarni izbori.

Ispitivanja javnog mnjenja ukazuju da ovaj put kandidat opozicije Kemal Kiličdaroglu ima realnih šansi – daje mu se pet odsto prednosti u prvom krugu, čak sa šansom da odmah dostigne magičnih pedeset odsto.

Jedan od razloga za to je što i inflacija skoro da dostiže pedeset odsto. Zvanično je na 43 odsto, a plate ne rastu ni izbliza dovoljno da ublaže poskupljenja.

Ali, daleko od toga da svi građani za to krive vlasti. Jedan taksista u gradu Konja u Anatoliji nam priča kako mu je sve teže da spoji kraj s krajem, ali će sigurno glasati za Erdogana. Spominje veliki projekat turskog predsednika, fabriku električnih automobila.

"Kad opozicija ne bi samo kritikovala te projekte nego i malo podržala, možda bi dobili više glasova", kaže on.

U Konji su takve priče uobičajene. Recimo, tamo 73 odsto građana kaže da je inflacija nepodnošljiva, stanarine rastu, gradski prevoz ne valja… pa pak, tamo je Erdoganova stranka na prošlim izborima 2018. osvojila skoro 60 odsto glasova, a sam Erdogan preko 70 odsto.

Megalomanski projekti

Razlog što drugde opozicija dobija sve više podrške je upravo to što se Erdogan posebno ponosio ekonomskim uspesima zemlje sa njim na čelu. Pokrenut je veliki broj projekata, kojima opozicija nalazi zamerke.

Kažu da su megalomanski, da se poslovi dele po partijskoj i ortačkoj liniji.

I Trabzon na obali Crnog mora je također mesto gde konzervativna Erdoganova stranka redovno pobeđuje. Pad vrednosti turske lire to turističko odredište čini jeftinijim za strane turiste – prošle sezone je došlo 600.000 turista, ove godine žele da to bude milion.

Erkut Čelebi je predsednik mesne privredne komore i žali se da je Trabzon „jedino mesto na obali Crnog mora u koje se gotovo ništa ne ulaže“. Kaže kako ima mnogo meštana u inostranstvu ili su nameštenici državnih službi, „ali oni koji imaju novca, ti ne žive ovde“.

Jedino što ih spašava su turisti, pre svega iz arapskog sveta. Ali za neke stanovnike ni to nije sreća: „Arapi kupuju previše kuća i zato su cene visoke“, misli smetlar Kadir Jilmaz.

I poljoprivrednik Vural Oksuz redovno glasa za Erdogana, ali kaže: „Pogrešno je dozvoliti Arapima da kupuju kuće. To šteti našoj kupovnoj moći.“ Hoće li opet dati glas turskom predsedniku? Naravno da hoće, samo Erdogan zna kako da im bude bolje.

Ko drugi nego Kiličdaroglu?

S druge strane, u rodnom mestu kandidata opozicije Kemala Kiličdaroglua, gradiću Tunčeliju na istoku Anatolije, ionako već čitavo stoleće na izborima nikad nije pobedila neka stranka desnice. Sa „njihovim“ Kemalom je odluka unapred jasna, piše DW.

Student Didem Kalkan glasaće za lidera opozicije. Njega ne muče samo skupoća i briga hoće li naći radno mesto, nego i korupcija i nepotizam koji vladaju pod Erdoganom: „Svako prvo pita šta je tu za njegov džep. Uveren sam da će kod Kiličdaroglua svako biti tamo gde zaslužuje. Zato se nadam“, kaže student.

Jagmur Keskin prodaje začinsko bilje i trave koje sama sakuplja na okolnim brdima. Najpre ističe ponos što će možda jedan pripadnik etničke skupine Alevita postati predsednik, ali odmah i dodaje:

"Najpre želim da pobednik poboljša ekonomsko stanje. Želim takođe da se stvore mnoga radna mesta za mlade. Kad se mi toliko mučimo, treba od toga i da imamo nešto", kaže jedna mlada Turkinja.

Povrh prilika za mlade, problem Turske je i što bogati postaju sve bogatiji, a siromašni sve siromašniji.

Džafer Toprak iz Tunčelija je uveren da je Kiličdaroglu pravi čovek za pravednije društvo. Poznaje kandidata i lično, išli su u istu školu:

"Kemal je uvek u školu nosio svoj hleb. Ali ga nikad nije jeo sam, nego ga je uvek delio", priča on.

I kandidat opozicije zna šta muči ljude. Ovih dana je na društvene mreže postavio video u kojem je rekao:

"Ako si danas siromašniji nego juče, jedini razlog je Erdogan", rekao je on.

Video: Pre mesec dana ih je razorio zemljotres, a sad poplave nose živote

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ezra

    13. maj 2023 | 21:08

    Ako pobedi pro americki kandidat, eto propasti turske, raspasce se bez pomoci srba, turkis kaput, jos jedna americka kolonija aferim

  • Don

    13. maj 2023 | 21:01

    Iz svake zemlje izvestavate kvalitetno, precizno, samo iz maticne ste uzasni, svi redom.

  • 💪

    13. maj 2023 | 21:22

    Erdogan do pobede!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA