≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Sunak zagrlio Zelenskog čim je izašao iz helikoptera, uporedio ga sa Čerčilom: Obećao i novu pomoć Ukrajini

Vreme čitanja: oko 1 min.

Zelenski je helikopterom stigao u rezidenciju britanskog premijera Čekers, a Sunak je na Tviteru objavio fotografiju na kojoj se vidi srdačan zagrljaj njih dvojice, uz komentar ''Dobro došao nazad''

  • 15

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski stigao je danas u posetu Velikoj Britaniji gde ga je dočekao premijer Riši Sunak.

Zelenski je helikopterom stigao u rezidenciju britanskog premijera Čekers, a Sunak je na Tviteru objavio fotografiju na kojoj se vidi srdačan zagrljaj njih dvojice, uz komentar ''Dobro došao nazad''.

Sunak je prilikom sastanka uporedio Zelenskog sa Vinstonom Čerčilom, nekadašnjim britanskim premijerom.

"Vi ste zapravo prvi strani lider koga sam imao privilegiju da ovde dočekam kao premijera i ovde ima mnogo velike istorije. U stvari, iz ove sobe u kojoj se nalazimo, Vinston Čerčil je održao mnoge od svojih poznatih govora u Drugom svetskom ratu i na isti način danas su vaše vođstvo, hrabrost i snaga vaše zemlje inspiracija za sve nas", rekao je Sunak.

On je dodao da se raduje razgovoru o tome šta još mogu da urade da pomognu Zelenskom i njegovoj zemlji.

Zelenski se zahvalio Britaniji na dosadašnjoj podršci i rekao da će njegovi razgovori sa Sunakom pokriti ''veoma važna pitanja vezana za hitnu podršku Ukrajini''.

On je dodao da je rat pitanje ''bezbednosti ne samo za Ukrajinu, on je važan za celu Evropu''.

Britanska vlada je saopštila da će Sunak potvrditi da će Britanija na leto započeti sa obukom ukrajinskih pilota, kako bi se prilagodili programu koji koriste britanski piloti i da bi mogli da koriste različite vrste aviona.

Dodaje se da je ta odluka u skladu sa nastojanjima Britanije da u saradnji sa drugim zeljama obezbedi borbene avione F-16 Ukrajini.

Sunak je dodao da će Britanija Ukrajini poslati više stotina PVO raketa i bespilotnih letelica, uključujući dronove dometa od preko 200 kilometara u narednim mesecima.

On je podsetio da je Britanija prošle godina obučila oko 15.000 ukrajinskih vojnika za pripravnost na bojnom polju.

AP navodi da je ovo drugi put od početka rata da je Zelenski posetio Britaniju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA