Vreme čitanja: oko 2 min.

Izgubio je izbore, ali će imati odlučujuću ulogu u 2. krugu: Od njegove podrške zavisi pobeda Erdogana

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ogan je osvojio pet odsto glasova birača

  • 1
Sinan Ogan izbori Turska Foto: Tanjug/AP

U izbornoj drami u Turskoj, dva vodeća kandidata idu u drugi krug predsedničkih izbora 28. maja, a čini se da će  presudnu ulogu imati treći kandidat koji je osvojio svega pet odsto glasova birača.

Naime, na osnovu više od 99 odsto prebrojanih glasova, aktuelni predsednik Redžep Tajip Erdogan osvojio je 49,40 odsto, njegov glavni protivkandidat Kemal Kiličdaroglu 44,96.

Obojica su uverena u svoju pobedu, ali veliko je pitanje kome će pripasti glasovi autsajdera Sinana Ogana (55) koji je na predsedničkim izborima završio na trećem mestu.

Koga podržava treći kandidat?

Ogan je kandidat ulgranacionalističke Ata-Alijanse i za mnoge je neočekivano dobio pet odsto glasova.

"Do drugog kruga imamo 14 dana pred sobom", rekao je Ogan tokom izborne večeri ne želeći da nagovesti kog će kandidata podržati.

Interesantno je da je sad ovom poraženem trećem kandidatu pripala odgovorna uloga jer će njegova preporuka biračima za koga da glasaju učiniti tog kandidata favoritom, piše BILD.

Ogan zna da će njegovih pet odsto glasova biti odlučujući. Oni bi mogli Erdoganu da donesu - ili odnesu - pobedu.

On je najavio da će se o daljim koracima konsultovati sa saradnicima. Svakako, svojim uspehom smatra što će u drugom krugu upravo njegov tabor imati važnu ulogu.

"Naš narod može da bude miran. Nikad nećemo dopustiti da Turska zapadne u krizu", rekao je Ogan posle izbora u Ankari. Nije jasno kada će Ogan doneti odluku.

Muharem Inče iz Otadžbinske partije je povukao kandidaturu uoči izbora, ali je njegovo ime ostalo na glasačkim lističkima i za njega je glasalo 0,43 odsto birača.

Činjenica je da su Oganovi stavovi neprijateljski prema Kurdima i izbeglicama. Važi za tvrdokornog nacionalistu, što bi moglo da ide naruku Erdoganu.

"Ipak, moramo biti pozitivni. Opozicija nikad nije ušla u drugi krug, nikad nije dobila toliko glasova. A Erdogan nikad nije bio tako slab kao sada. Procentualno gledano, promena je i dalje moguća", objašnjava nemačko-turski politikolog i bokser Unsal Arik za BILD.

(Telegraf.rs)

Video: Pristalice turskog predsednika slave prve izborne rezultate

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA