Vreme čitanja: oko 1 min.

Posle pucnjave u školi u Nešvilu, guverner Tenesija potpisao zakon o većoj zaštiti za prodavce oružja

Vreme čitanja: oko 1 min.

U pucnjavi u školi u martu ubijeno je šest osoba

  • 0
Tenesi guverner Bil Li Foto: Tanjug/AP

Guverner Tenesija Bil Li potpisao je zakon o dodatnim zaštitama proizvođača, distributera i prodavaca oružja i municije od tužbi koji su poslanici usvojili posle smrtonosne pucnjave u osnovnoj školi u Nešvilu u martu.

Republikanski guverner je bez mnogo publiciteta potpisao zakon u četvrtak, a njegove odredbe stupaju na snagu 1. jula.

Senat Tenesija je usvojio predlog sredinom aprila, samo nekoliko nedelja posle pucnjave 27. marta u osnovnoj školi Kovenant u Nešvilu, u kojoj je ubijeno šest osoba, uključujući i troje devetogodišnjih učenika. Predstavnički dom je usvojio predlog pre pucnjave.

Li je odlučio da potpiše zakon u trenutku dok se od istih republikanskih zakonodavaca, koji imaju apsolutnu većinu u oba doma skupštine traži da usvoje zakonski predlog kojim bi se osobama za koje se veruje da mogu da povrede sebe ili druge otežalo da dođu do oružja, piše AP.

Guverner planira da pozove kongresmene da se ponovo okupe u avgustu, na specijalnoj sednici čiji je cilj "jačanje javne bezbednosti i očuvanje ustavnih prava", pošto je parlament raspušten prošlog meseca, a da njeni članovi nisu razmatrali guvernerov predlog "privremene uredbe o zaštiti u domenu mentalnog zdravlja".

Iz Lijevog kabineta nije saopšteno o kojoj će se verziji njegovog predloga, ili drugih predloga, raspravljati na sednici u avgustu, navodi Glas Amerike.

Demokratski članovi skupštine Tenesija oštro su osudili odluku da se posle pucnjave prioritet da pravnoj zaštiti za industriju oružja.

Troje republikanaca u Senatu glasalo je protiv zakonskog predloga, koji se našao pred njima posle više nedelja javnog pritiska, protesta i marševa sa kojih je traženo da se usvoji reforma procesa prodaje oružja. Pre pucnjave, samo su se demokrate u donjem domu skupštine protivile tom predlogu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA