Vreme čitanja: oko 1 min.

Reuters: Američki sistem Patriot verovatno oštećen u ruskom napadu

Vreme čitanja: oko 1 min.

Vašington i Kijev već razgovaraju o najboljem načinu za popravak sistema

  • 3
Nemačka, Patriot, Ukrajina Foto: Tanjug/AP

Američki protivraketni odbrambeni sistem Patriot, verovatno je oštećen u ruskom napadu, rekli su agenciji Reuters dvojica američkih zvaničnika, ali nije uništen.

Sistem Patriot jedan je od niza sofisticiranih jedinica protivvazdušne odbrane koje je Zapad isporučio Ukrajini za odbranu od ruskih vazdušnih napada koji gađaju infrastrukturu i elektroenergetska postrojenja.

Jedan američki zvaničnik, koji je želeo da ostati anoniman, rekao je da Vašington i Kijev već razgovaraju o najboljem načinu za popravak sistema i da zasada ne izgleda da će sistem morati da bude uklonjen iz Ukrajine.

Ruski zvaničnici tvrde da je preciznim pogotkom hipersoničnog raketnog sistema Kinžal uništen Patriot.

Sistem Patriot se smatra jednim od najnaprednijih američkih sistema protivvazdušne odbrane. Obično uključuje lansere zajedno s radarima i drugim vozilima za podršku.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ...

    17. maj 2023 | 09:27

    Verovatno raznet...

  • supergnu

    17. maj 2023 | 18:22

    Pre par godina, kada su palestinci roknuli izrael, po nekim izvestajima, vise od 30% raketa je proslo. Prilicno los ucinak za tako izvikanu opremu. To kad lete dve, tri rakete pa ih ovi nekako pogode. 🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️

  • Marjan

    17. maj 2023 | 16:16

    Ali zašto???! Zašto? To je propaganda. Nemoguće je uništit patriota. I ovi Ukrajinci, da im se i ne umeju iskoristit ni što im se da, moraju nešto uprskat. I zašto ga postavljaju u Kijevu koga vraga, to treba na liniji fronte pa dage dage dage. E vraga ćete dobit još ak je joś i razvaljen.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA