Vreme čitanja: oko 2 min.

Vrhovni sud SAD odbio je da blokira zabranu jurišnog oružja u Ilinoisu

Vreme čitanja: oko 2 min.

  • 0
Oružje SAD Amerika Foto-montaža: Shutterstock, Pixabay

Vrhovni sud SAD danas je odbio da u Ilinoisu, na zahtev Nacionalne asocijacije za prava na oružje, blokira zabranu jurišnih pušaka i magacina velikog kapaciteta, koju podržavaju demokrate, saopštili su zastupnici prava na oružje.

Zabrana je doneta u Ilinoisu, nakon masovne pucnjave u predgrađu Čikaga Hajlend Park prošle godine, kada je poginulo sedmoro ljudi.

Sud je odbio zahtev Nacionalne asocijacije za prava na oružje i maloprodaje vatrenog oružja za blokiranje sprovođenja pomenutog državnog zakona i slične zabrane, koju je donelo drugo predgrađe Čikaga (Napervil), a pravni spor protiv tih mera biće nastavljen, preneo je Rojters. Demokratski guverner države Ilinois DŽ. B.

Pricker je u januaru potpisao zakon o zaštiti građana Ilinoisa, kojim se zabranjuje prodaja i distribucija mnogih vrsta poluautomatskog "jurišnog oružja" velike snage, uključujući i puške AK-47 i AR-15, kao i magacine za više od 10 metaka za dugačke pištolje i 15 metaka za pištolje.

Zakon izuzima postojeće vlasnike, dajući im rok do 1. januara 2024, za registraciju svoga jurišnog oružja u državnoj policiji. Udruženje za prava na oružje, kao i prodavnica vatrenog oružja sa sedištem u Napervilu "Lav Veapons & Suppli" i njen vlasnik Robert Bevis, osporili su gradsku uredbu, kojom se ograničava prodaja i distribucija određenih jurišnih pušaka, kao kršenje dela Ustava SAD kojim se štiti pravo na "držanje i nošenje" oružja.

Ilinois je doneo zabranu kao odgovor na masakr na paradi povodom Dana nezavisnosti u Hajlend parku 2022. u kojem je poginulo sedam ljudi, a na desetine ranjeno.

Pri potpisivanju zakona, guverner Ilinojsa naveo je i druge nedavne masovne pucnjave, česte pojave u SAD, uključujući napad 2022. u kojem je ubijeno 19 dece i dva nastavnika u osnovnoj školi u Juvaldeu u Teksasu, kao i 2012. ubistvo 20 dece i šest odraslih osoba u Osnovnoj školi ''Sendi Huk'' u Njutaunu u Konektikatu.

Naoružani napadač ubio je osam ljudi 6. maja u tržnom centru u Teksasu, pre nego što ga je ubila policija, što je navelo predsednika Džozefa Bajdena da obnovi pozive za zabranu oružja u SAD.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA