Vreme čitanja: oko 3 min.

Otac sekirom ubio sina koji ima šizofreniju da bi "spasao svoju porodicu": Zločin koji je šokirao Grčku

Vreme čitanja: oko 3 min.

Za zločin je imao podršku žene i sina

  • 0
Kućni pritvor sudija čekić lisice pravda justice Foto: Shutterstock

Zločin u jednoj porodici u Kifisiji u julu 1996. šokirao je celu Grčku, a i danas se govori o tome kako je Apostolos Kosmas postao ubica svog najstarijeg sina Vangelisa (27) koji je bolovao od šizofrenije i postao opasan po okolinu.

Ubistvo odnosno "žrtvovanje" sina koji je patio od ozbiljnih psihičkih problema bilo je za Apostola Kosmasa spasenje porodice. Ubio ga je sekirom dok je bolesni Vangelis spavao u sobi, prenosi Protothema.

Zatim je telo svog deteta utovario u prtljažnik automobila i odneo ga u zgradu u Kalamosu. Polio ga je benzinom, zapalio i testerom isekao na jedanaest komada koje je stavio u crne kese kako bi uklonio tragove krivičnog dela.

Slučajni prolaznik je alarmirao policiju. Apostolos Kosmas, čim su mu pripadnici obezbeđenja prišli, priznao je da je to njegov sin.

Vangelisova majka Elefterija Kosmas je u vreme ubistva bila u njihovom letnjikovcu, u Kalamosu, zajedno sa najmlađim sinom. Čim je čula za zločin otrčala je do muža, želeći da s njim podeli teret ovog čina.

Supruga i druga deca nikad nisu napustili Apostolosa. Oni nisu branili zločin već oca i muža.

Sam Apostolos govorio je da je bio slab prema nesrećnom Vangelisu koji je još u mladosti ispoljio prve simptome duševne bolesti.

"Dolazio je i govorio mi da mu komšija u um i govori mu šta da radi. Boli me glava. Ubiću ga. Osetio sam ogroman pritisak zbog ponašanja tog sina, koje je postalo opasno za sve. Nisam to mogao da podnesem, pomutilo mi je razum, izgubio sam kontrolu i izvršio ovaj strašni zločin nad sobom, detetom. Preobrazio sam se u okorelog zločinca. U tom trenutku nisam imao osećanja. Bio je to trenutak ludila. Nije mi proradila savest. Nisam razumeo šta radim. Sve što želim je da sprečim uništenje svog porodica“, rekao je Apostolos Kosmas pred sudom braneći svoj zločin.

Punih deset godina porodica Kosmas je patila zbog Vangelisove bolesti. Nije želela da prizna bolnu stvarnost. Bolest mu se, kako su svi govorili, pogoršala. Bio je visoko inteligentno dete koje je, uprkos teškom zdravstvenom stanju, dugo pokušavalo i održavalo "ostrva logike“ u svom uznemirenom umu, govorio je njegov psihijatar.

Paranoidna šizofrenija je, međutim, uz nekontrolisanu agresiju, bila bolest koju porodica više nije mogla da izdrži.

Rešenje porodičnog problema, po mišljenju psihijatara, bila je prinudna hospitalizacija Vangelisa u psihijatrijskoj bolnici. Ali otac nije mogao da podnese ideju o zatvaranju.

Kad su ga odveli na kliniku, Vangelisa su vezali i zatvorili u podrum na mesec dana, priča Apostolas.

"Bilo je teško, tražio je da ode. Nije mogao da izdrži, a ni ja nisam mogao da podnesem da ga vidim zatvorenog tamo. Potpisao sam i odveo ga sam kući uz prihvatanje rizika. Odveo sam ga kod doktora i on mu je dao lekove", dodao je.

Majka je razmišljala na sličan način.

"Obećala sam svom detetu da ga nikada više neću zatvoriti u instituciju. Moj dečko mi je verovao jer me je voleo. Nismo hteli da ga stavimo u mentalnu bolnicu. Nadali smo se... Ljubav i strpljenje“, pričala je ona.

Na tu "fatalnu grešku" ukazivali su kasnije stručnjaci. Rizik se povećavao kada je Vangelis prestao da uzima lekove i počeo je da postaje opasan.

"On bi nas ubio. Počeo je da traži novac za oružje. Doktor je rekao da ga smestimo opet u bolnicu", kaže on i dodaje.

Ali, roditelji to nisu hteli već su se nadali da će mu se stanje popraviti, ali je ono bilo sve gore kada je Vangelis počeo da kupuje drogu, a tukao je i majku.

Onda je zapretio i ocu: "Ako mi dok se vratim ne daš novac, ubiću te“. Apostolas je tad otišao u policiju, ali komandanta nije bilo. Vratio se kući u panici.

"Molim vas. Osudite me na 100 godina. Nije me briga. Ne gnjavite me više. Kako sam mogao da ubijem svoje dete? Jesam li ja zločinac? Jesam li lud? Bolje bi bilo da sam ubio sam sebe. Ako izađem iz zatvora, pomoći ću deci koja imaju istu bolest kao i moj Vangelis", rekao je Apostolos Kosmas plačući tokom suđenja.

Tražio je i dozvolu da obiđe grob svog ubijenog sina.

Apostolos Kosmas je osuđen na 15 godina i 6 meseci zatvora. Nije izašao iz zatvora, izdalo ga je oslabljeno srce. Preminuo je posle akutnog infarkta miokarda, čime je okončana porodična tragedija koja je tada šokirala grčku javnost.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA