≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Rusija napala sa 30 projektila, Ukrajina tvrdi da je oborila 29

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ukrajina je takođe oborila dva ruska drona koja su eksplodirala i dve izviđačke bespilotne letelice, saopštile su vlasti.

  • 21
Oboreni ruski projektili Tanjug/AP

Rusija je rano jutros ispalila 30 krstarećih raketa na različite delove Ukrajine, a ukrajinska protivvazdušna odbrana je oborila 29, saopštili su zvaničnici.

Jedna osoba je poginula, a dve su ranjene od ruske rakete koja je prošla i pogodila industrijsku zgradu u južnom regionu Odese, saopštio je Serhij Bračuk, portparol vojne administracije regiona, prenosi AP.

Ukrajina je takođe oborila dva ruska drona koja su eksplodirala i dve izviđačke bespilotne letelice, saopštile su vlasti.

Bombardovanje širom Ukrajine uključivalo je šest ruskih hipersoničnih projektila Kinžal, najviše ispaljenih u jednom napadu tokom rata do sada, rekao je portparol ukrajinskih vazduhoplovnih snaga Jurij Ihnat.

Rakete su lansirane iz ruskih morskih, vazdušnih i kopnenih baza, napisao je na Telegramu ukrajinski glavnokomandujući general Valerij Zalužnji.

Uzbuna za vazdušnu opasnost proglašena je jutros širom Ukrajine, a vojska je upozorila na moguće ruske raketne udare na većem delu teritorije koji se proteže od Kijeva do centralnih regiona i juga zemlje.

Sat vremena nakon upozorenja, sa Telegram kanal ukrajinskih oružanih snaga poručeno je stanovnicima Kijeva da ostanu u skloništima.


Upozorenja su izdata za niz drugih regiona, uključujući Žitomir zapadno od prestonice i Kirovograd, Čerkasi i Dnjepropetrovsk u centralnoj Ukrajini.

Sirene su se oglasile i severno od Kijeva i na jugu i zapadu do regiona Vinistija, Hmeljnicki i Černovci.

Drugi Telegram kanali upozorili su na moguće vazdušne napade u centralnom regionu Poltave i južnije u Mikolajevskoj oblasti.

Jutrošnji udari na Kijev su deveti u nizu nedavnih ruskih napada koji su "bez presedana po svojoj snazi, intenzitetu i raznovrsnosti", napisala je na Telegramu Gradska regionalna gradska uprava Kijeva.

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko je na Telegramu saopštio da je jedan požar izbio zbog pada u garažu delova oborenog projektila u okrugu Darnica. Delovi projektila su pali i u regionu Dnjepra u Kijevu. On je naveo da nema žrtava ni u jednom od ovih incidenata.

Šef kijevske vojne administracije Sergej Popko saopštio je na Telegramu da je izbio požar u nestambenim objektima u okrugu Desnjanski, istočno od prestonice, a nije bilo informacija o eventualnim žrtvama Popko je rekao da je Kijev napadnut krstarećim projektilima i da ih je sve oborila protivvazdušna odbrana.

U Kijevu su se čule protivvazdušne jedinice u akciji, saopštio je Rojters pozivajući se na svedoke.

Bilo je izveštaja i o eksplozijama u drugim većim gradovima, ali je nepoznato da li su one posledica raketnih udara ili protivvazdušne aktivnosti.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Jeziv snimak obaranja ruskog borbenog aviona Su -34 protivvazdušnom odbranom

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Рус

    18. maj 2023 | 17:26

    Rusi pričaju jedno, ukrainci drugo to se ne zna ko više laže.. Rusi objavljuju da su uništili americki pvo sitem u ukraini, ukrainci javljaju da su oborili tu raketu. Slika i snimaka i sa jedne i sa druge strane .. Ukrainski novinar je pitao zelenskog gde je ta kontraofanziva koja se najavljuje već pola godine. Nije bilo odgovora od strane zelenskog. Rusi sve što se desi u Rusiji javljaju kao nesrećni slučaj.. ne zna se ko koga više kerebeči...

  • Bobi

    18. maj 2023 | 16:45

    Ovi rusi se samo brukaju.

  • Mile

    18. maj 2023 | 19:51

    Ovi Rusi postaju smješni. Parodija živa. Sve što pokušaju ovi im unište. Bolje da se povuku sačekaju nekih 1000g da razviju malo bolje praćke. I puste svet da se ujedini i svima da nam bude bolje

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA