≫ 

Vreme čitanja: oko 5 min.

Detalji masovne pucnjave u Novom Meksiku: Ubio tri starije žene, pa policajcima vikao "ubijte me!"

Vreme čitanja: oko 5 min.

Na snimku se vidi kako su vozači bili pod vatrom napadača iz Novog Meksika i obračun policije s napadačem.

  • 0
Masovna pucnjava, Farmington, Novi Meksiko Tanjug/AP

Policija u Farmingtonu u Novom Meksiku objavila je u četvrtak zastrašujući snimak pucnjave u kojoj je 18-godišnji napadač upucao devet osoba, uključujući ljude koji su se vozili ulicom ispred njegove kuće.

Šef policije Stiv Heb opisao je haotičnu scenu u komšiluku, prikazanu na video-snimcima sa dve kamere pred kućama u tom kraju, kao i sa dve kamere koje su nosili policajci, javlja CNN.

Tri osobe su poginule, a šest je ranjeno u masovnoj pucnjavi u ponedeljak. Šef policije je rekao da su stanovnici pomogli policajcima da prate trag napadača dok je hodao niz ulicu u svom komšiluku.

Jedan video-snimak sa kamere na vratima kuće kod koje se desila pucnjava prikazuje vozilo prve žrtve, Širli Voite, kako polako ide ulicom s otvorenim vozačevim vratima. Heb je rekao novinarima na konferenciji za novinare u četvrtak da je video snimljen nakon što je Voita upucana i ispala iz vozila. Umrla je u bolnici.

Kasnije, na drugom snimku s iste kamere vidi se kako se minivan u kojem su bile druga i treća žrtva, Gvendolin Skofild i Melodi Ajvi, zaustavlja. Heb je rekao da policija veruje da su se žene spremale da pomognu Voiti kada je napadač otvorio vatru na njih. Skofild (98) i Ajvi, njena 73-godišnja ćerka, poginule su u svom vozilu.

Na snimku se čuje jaka pucnjava, na kojoj se vidi kako lete krhotine s vozačevog bočnog prozora. Pucnjava se nastavlja dok se tri vozila zaustavljaju ubrzo nakon što su Skofild i Ajvi ubijene. Jedno vozilo na kraju skreće iza ugla, a dvojica vozača koriste rikverc da brzo pobegnu od napada.

Žrtve se ne vide na video-snimcima. Policija Farmingtona takođe nije odmah objavila snimak na kom se, kako je rekao Heb, vidi kako ubica šeta krajem.


U jednom trenutku, glas van kamere kaže: "Hajde, ubijte me!" Heb je rekao: "Verujem da je na kraju napadač u svojoj glavi odlučio da će stajati i boriti se dok ne bude ubijen."

Vlasti su saopštile da je Bu Adam Vilson, srednjoškolac, koristio svoju nedavno kupljenu pušku AR-15 da ispali gomilu metaka iz svog dvorišta pre nego što je nastavio svoj marš kroz naselje na severozapadu Novog Meksika, ostavljajući zajednicu da se pita da li je takva tragedija mogla biti sprečrna i zašto je napadač izabrao da puca na bespomoćne civile.

Policija je saopštila da je napadač kupio svoje jurišno oružje u novembru, otprilike mesec dana nakon svog 18. rođendana. On je počeo divljanje pucajući iz svog dvorišta neselektivno, rekao je Heb.

Vilson je tada ispustio svoju pušku AR-15 i nastavio da hoda kroz komšiluk nasumično pucajući u kuće i automobile iz dva pištolja, saopštila je policija.

Kako se pokolj odvijao

Napadač, koji je nosio pancir, ispalio je najmanje 141 metak iz svog dvorišta iz puške u ponedeljak ujutru pre nego što ju je bacio u žbunje i napustio imanje sa dva pištolja, rekli su zvaničnici.

Video-snimci objavljeni u četvrtak pokazuju policijskog narednika Farmingtona Rejčel Dišencu kako trči sa kokegama ka napadaču. Dok izlazi iz zaklona iza žbunja, izbija pucnjava i čuje se kako govori: "Pogođena sam".

Još jedan poicajac se može videti kako brzo prilazi Discencijevoj nakon što ona po drugi put padne na zemlju, pitajući je gde je pogođena, te poziva pomoć.

Drugi policajac tada prilazi naredniku i pita gde je pogođena i video se završava. Discenca se oporavlja kod kuće nakon ranjavanja u predelu karlice, rekao je Heb.

Policajac sa puškom prikazan je na drugom snimku u kom se vidi kako traži napaača i usmerava druge policajce na njegov položaj. Može se čuti kako policajac viče na stanovnike da uđu u svoje kuće i traži pojačanje od kolega.

Policajac viče "da ti vidim ruke" i izbija pucnjava. Zatim se čuje kako policajac viče "subjekat je oboren" i policajci trče do napadača i stavljaju mu lisice.

Među šest ranjenih osoba su Discenxa i policajac Novog Meksika Andreas Stamatiadis, koji je upucan dok je vozio na lice mesta.

Oboje su pušteni iz bolnice, zajedno sa još četiri ranjene žrtve, rekao je zamenik načelnika Farmingtona Berik Krum.

Ukupno je napadač pucao na 11 vozila i sedam kuća, iako niko od ubijenih nije bio u stanu.

"Količina nasilja i brutalnosti sa kojima su se ovi nevini ljudi suočili je nešto što je za mene nesavesno", rekao je zamenik načelnika Kajl Daudi.

"Nije me briga koliko ti je godina. Nije me briga šta se još dešava u tvom životu. Ubiti tri nevine starije žene koje jednostavno nisu bile u poziciji da se brane uvek će biti tragedija."

Još 10 oružja i 1.400 metaka pronađeno u kući napadača

Pored puške AR-15 koju je Vilson kupio mesec dana nakon svog 18. rođendana, vlasti veruju da su dva pištolja korišćena u divljanju bila u legalnom vlasništvu člana porodice. Istražitelji pokušavaju da utvrde kako ih je ubica dobio.

Naoružani napadač je takođe kupio tri magacina za pušku samo dva dana pre divljanja, rekao je šef policije.

Pored tri oružja korišćena u napadu, u kući u kojoj je živeo pronađeno je još 10 komada oružja i 1.400 komada municije, rekao je načelnik policije.

Nakon što je napadač ubijen, vlasti su pronašle kratku, rukom pisanu belešku u njegovom džepu i pokušavale su da otkriju značenje te beleške, rekao je Heb.

Vilson je imao samo "manje prekršaje" s organima za sprovođenje zakona pre napada, rekao je Daudi.

Neki rođaci koje su ispitali organi za sprovođenje zakona izrazili su zabrinutost u vezi sa Vilsonovim mentalnim zdravljem, rekao je zamenik šefa policije, ali nije jasno da li mu je dijagnostikovan nekakav problem.

"Na kraju ćemo u narednih nekoliko dana otkriti koje lekove je uzimao, ako ih je uzimao, kao i da li je bio pod lekarskom, rekao je Heb u sredu.

Napad se desio samo dan pre diplomiranja u srednjoj školi Farmington, u koju je išao i napadač.

Od početka godine najmanje 227 masovnih pucnjava u SAD

Farmington nije usamljen kao grad koji se sada bori sa užasom masovne pucnjave. U samo prvih pet meseci ove godine, američke zajednice pretrpele su najmanje 227 masovnih pucnjava, sa najmanje četiri žrtve upucane u svakom incidentu.

(Telegraf.rs)

Video: Otvorili vatru iz auta u pokretu, ranili 10 ljudi: Snimak sa lica mesta masovne pucnjave na Floridi

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA