Vreme čitanja: oko 1 min.

Ruždi prvi put u javnosti posle napada pre 9 meseci: "Terorizam ne sme da nas zastraši, borba se nastavlja"

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ruždi je izgubio vid na jedno oko pošto je izboden u avgustu

  • 0
Salman Ruždi Foto: Tanjug/AP

Pisac Salman Ruždi prisustvovao je sinoć nenajavljeno na gala svečanosti u Njujorku, što je bilo njegovo prvo pojavljivanje u javnosti nakon napada u avgustu prošle godine u kojem je teško povređen.

Nagrađivani romanopisac iranskog porekla, koji živi u Njujorku već 20 godina, izgubio je vid na jedno oko pošto je izboden dok je na bini držao govor u avgustu 2022.

U četvrtak mu je uručena počasna nagrada na manifestaciji u organizaciji grupe PEN Amerika, grupa koja brani slobodu izražavanja i književnosti, čiji je Ruždi (75) nekad bio predsednik.

Ruždi je nosio naočare sa crnim staklom preko desnog oka, a fotografisan je na crvenom tepihu u Američkom muzeju prirodne istorije u blizini Central Parka na Manhetnu, prenosi AFP.

Njegovo prisustvo nije bilo najavljeno pre nego što se pojavio i održao emotivno obraćanje pred 700 gostiju.

Salman Ruždi Foto: Tanjug/AP

"Terorizam ne bi trebalo da nas teroriše. Nasilje nas ne sme odvratiti. Borba se nastavlja", rekao je Ruždi, prema saopštenju PEN Amerika.

Ruždi je godinama živeo skrivajući se nakon što je prvi iranski vrhovni vođa ajatolah Homeini naredio njegovo ubistvo ocenivši Ruždijev roman "Satanski stihovi" objavljen 1988. godine "bogohulnim" delom. Više puta je bio na meti napada.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA