≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Micotakis proglasio pobedu na izborima u Grčkoj: "Listići govore sve"

Vreme čitanja: oko 1 min.

AP navodi da je na osnovu više od 60 odsto prebrojanih glasova, Nova demokratija prva sa oko 40 odsto glasova, a Siriza bivšeg premijera Aleksisa Ciprasa na oko 20 odsto.

  • 0
premijer Grčke Kirjakos Micotakis Foto: Predsedništvo Srbije

Grčki premijer Kirjakos Micotakis proglasio je pobedu na današnjim parlamentarnim izborima, rekavši da ima mandat da formira jaku, samostalnu vladu, prenosi Tanjug.

Preliminarni rezultati ukazuju da konzervativna Nova demokratija Micotakisa ima najviše glasova na izborima, ali i da nema dovoljnu većinu da samostalno formira vladu, preneo je Rojters.

- Listići govore sve. Pokazuju da je Nova demokratija dobila poverenje naroda da vlada, da bude jaka i autonomna. Milioni građana Grčke glasali su za Novu demokratiju. Sjajan rezultat pokazuje volju ljudi koji su nam dali saglasnost za političku samostalnu vlast. Narod je tražio još nešto - da se brže krene putem napretka i velikih reformi - rekao je Micotakis, preneo je Si-En-En na grčkom.

On je ocenio da je "nada pobedila sujetu, a jedinstvo je pobedilo podele".

- Dirnut sam teškom odgovornošću koju imam na svojim plećima, odgovornošću za koju sam pozvan da radim još više kako bih opravdao poverenje koje ste mi ukazali. To je jasan mandat za novi četvorogodišnji period - dodao je Micotakis.

AP navodi da je na osnovu više od 60 odsto prebrojanih glasova, Nova demokratija prva sa oko 40 odsto glasova, a Siriza bivšeg premijera Aleksisa Ciprasa na oko 20 odsto.

Međutim, prema novim izbornim pravilima baziranim na principima proporcije, da bi stranka samostalno formirala vlast, mora da ima oko 46 odsto glasova, a ako se ne formira koaliciona vlada, naredni izbori bi mogli da se održe krajem juna ili početkom jula.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA