Vreme čitanja: oko 4 min.

Sve o reizabranom premijeru Grčke: Prvih šest meseci života bio u političkom zatvoru, zeta mu ubili teroristi

Vreme čitanja: oko 4 min.

U periodu od 1990. do 1991. godine Kirijakos Micotakis radio je kao finansijski analitičar u odeljenju za korporativne finansije "Čejz banke" u Londonu.

  • 2
Kirjakos Micotakis

Foto: Tanjug/AP

Kirjakos Micotakis, novoizabrani premijer Grčke, rođen je 4. marta 1968. godine, član je konzervativne partije "Nova demokratija" čiji je predsednik od 2016. godine. Prvi put je izabran za premijera Grčke 8. jula 2019. godine, prethodno je bio lider opozicije od 2016. do 2019. godine, a pre toga i ministar za administrativnu reformu od 2013. do 2015. godine.

U Helenski parlament prvi put je pristupio ispred atinske izborne jedinice B 2004. godine. Nakon što je Nova demokratija doživela dva izborna poraza u 2015. godini, izabran je za lidera stranke u januaru 2016. godine. Tri godine kasnije, 7. jula 2019, predvodio je svoju stranku do većinske pobede na izborima 2019. 

Lični život i obrazovanje 

Kirjakos je rođen u Atini, a sin je bivšeg premijera Grčke Konstantinosa Micotakisa. On je takođe mlađi brat bivše ministarke spoljnih poslova i gradonačelnice Atine Dore Bakojani, a to ga čini i zetom pokojnog Pavlosa Bakojanija, kojeg je teroristička grupa ubila 17. novembra 1989. godine. Micotakis je oženjen Marevom Grabovski, investicionim bankarkom grčkih, poljskih i egipatskih korena. Imaju troje dece, Sofiju, Konstantina i Dafne.

Kirjakis pored engleskog govori još dva jezika - francuski i nemački jezik, a takođe je veoma dobro obrazovan što je dokazao brojnim diplomama stečenih na svetski poznatnim univerzitetima. Godine 1986. diplomirao je na Atinskom koledžu, a od 1986. do 1990. pohađao je Univerzitet Harvard gde je stekao diplomu u društvenim naukama i bio nosilac nagrade Hups i Tokvil. Njegov sledeći izbor bio je Univerzitet Stanford koji je pohađao od 1992. do 1993. i stekao zvanje magistra međunarodne politike kod Forda Dorseja. 1993. godine ponovo se vraća na Harvard, gde dve godine kasnije stiče master iz oblasti javne uprave. Micotakis je vernik Grčke pravoslavne crkve.

Jedan od interesantnih stvari iz njegovog privatnog života je ta da je u vreme njegovog rođenja njegova porodica bila stavljena u kućni pritvor od strane grčke vojne hunte, a njegovog oca proglasila je personom non grata i zatvorila ga u noći puča. Kada je imao samo godinu dana, porodica beži u Tursku uz pomoć tadašnjeg ministra spoljnih poslova Turske Ihsana Sabrija Čaglijangila, a onda se nakon nekog vremena sele u Pariz. Tamo su do 1974. godine čekali da se vrate u Grčku, nakon što je obnovljena demokratija . Kasnije je i sam permijer Micotakis prvih šest meseci svog života opisao kao politički zatvor.

Profesionalna karijera

U periodu od 1990. do 1991. godine Kirijakos Micotakis radio je kao finansijski analitičar u odeljenju za korporativne finansije "Čejz banke" u Londonu. U Grčku se vraća od 1991. do 1992. godine i pridružuju se Helenskoj vojsci kako bi ispunio svoje obaveze u vezi sa nacionalnom službom.

Po završetku postdiplomskih studija zapošljava se u konsultantskoj kompaniji "MekKinzi and kompani" u Londonu, usredsređujući se pre svega na telekomunikacione i finansijske usluge. Od 1997. do 1999. godine radio je za "Alpha Ventures", podružnicu privatnog Alfa banke, kao viši službenik za investicije, izvršavajući rizični dokapitalizacije i transakcije privatnim kapitalom.

Godine 1999. osniva "NBG Venture Capital", podružnicu privatnog kapitala i rizičnog kapitala Narodne banke Grčke, i bio je njen izvršni direktor sve do aprila 2003. godine, kada je podneo ostavku kako bi nastavio karijeru u politici, upravljajući svojim portfeljem i izvršavajući transakcije u Grčkoj i na Balkanu. U januaru 2003. godine Svetski ekonomski forum ga je nominovao za globalnog lidera sutrašnjice.

Simensove optužbe za skandal

Premijera Grčke prate i neke kontroverze. Godine 2007. Simens je objavio da je Micotakis bio umešan u skandal o primanju mita u Grčkoj, što je Kirjakos više puta negirao, a do sada nije dokazana krivica.

Suđenje Simensu, u koje Micotakis nije uključen, još uvek je u toku.

Podsetimo, grčki premijer Kirjakos Micotakis proglasio je pobedu na današnjim parlamentarnim izborima, rekavši da ima mandat da formira jaku, samostalnu vladu.

Preliminarni rezultati ukazuju da konzervativna Nova demokratija Micotakisa ima najviše glasova na izborima, ali i da nema dovoljnu većinu da samostalno formira vladu, preneo je Rojters.

- Listići govore sve. Pokazuju da je Nova demokratija dobila poverenje naroda da vlada, da bude jaka i autonomna. Milioni građana Grčke glasali su za Novu demokratiju. Sjajan rezultat pokazuje volju ljudi koji su nam dali saglasnost za političku samostalnu vlast. Narod je tražio još nešto - da se brže krene putem napretka i velikih reformi - rekao je Micotakis, preneo je Si-En-En na grčkom.

On je ocenio da je "nada pobedila sujetu, a jedinstvo je pobedilo podele".

- Dirnut sam teškom odgovornošću koju imam na svojim plećima, odgovornošću za koju sam pozvan da radim još više kako bih opravdao poverenje koje ste mi ukazali. To je jasan mandat za novi četvorogodišnji period - dodao je Micotakis.

AP navodi da je na osnovu više od 60 odsto prebrojanih glasova, Nova demokratija prva sa oko 40 odsto glasova, a Siriza bivšeg premijera Aleksisa Ciprasa na oko 20 odsto.

Međutim, prema novim izbornim pravilima baziranim na principima proporcije, da bi stranka samostalno formirala vlast, mora da ima oko 46 odsto glasova, a ako se ne formira koaliciona vlada, naredni izbori bi mogli da se održe krajem juna ili početkom jula.

(Telegrarf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA