≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Rusi napali Ruse usred Rusije: Partizani navodno zauzeli nekoliko gradova na granici s Ukrajinom

Vreme čitanja: oko 3 min.

Slobodna ruska legija, diverzantska grupa koja se bori na strani Ukrajinaca, preuzela je odgovornost za napad na ruskoj teritoriji.

  • 16
Ruska vojska, ruski vojnik Foto: Tanjug/AP

Guverner regiona Belgorod u Rusiji tvrdi da je u ponedeljak "diverzantska grupa" ukrajinske vojske ušla na rusku teritoriju u okrugu Graivoron, koji se graniči s Ukrajinom. Ipak, njegove tvrdnje nije bilo moguće nezavisno proveriti.

Vjačeslav Gladkov u izjavi za Telegram rekao je da ruska vojska i bezbednosne snage preduzimaju mere kako bi odbile upad, preneo je "Sky News", koji nije mogao da potvrditi te izveštaje.

Ranije je Telegram kanal Baza, koji je povezan s ruskim bezbednosnim službama, objavio snimak na kom se vidi kako ukrajinski tenk napada rusku graničnu stanicu. Rojters nije odmah mogao da verifikuje te navode.

Odgovornost za napad u međuvremenu je preuzela ruska partizanska grupa "Slobodna ruska legija", koja se na strani Ukrajinaca bori protiv Vladimira Putina. U videu objavljenom na Tviteru obratili su se prvenstveno svojim sunarodnicima.

"Mi smo Rusi kao i vi. Mi smo ljudi kao i vi. Želimo da naša deca rastu u miru i budu slobodni ljudi, da mogu da putuju, uče i budu srećna u slobodnoj zemlji. Ali tome nema mesta u današnjoj Putinovoj Rusiji, truloj od korupcije, laži, cenzure, ograničenja sloboda, represije", poručili su partizani.

Istakli su niz problema koji potresaju zemlju, od pritvaranja tinejdžera i odvajanje dece od roditelja, do toga da se ne popravljaju putevi, ali se gradi željeznica do rezidencije političara.

"Vreme je da se stane na kraj diktaturi Kremlja. Hvala svima koji nas podržavaju. Svima koji nam šalju donacije. Vaša je podrška ono što nas svaki dan podseća na naš konačni cilj na Crvenom trgu u Moskvi. Budite hrabri i ne bojte se jer mi se vraćamo kući. Rusija će biti slobodna!"

Ukrajinci podržali opoziciono nastrojene ruske građane

Ukrajinska vojna obaveštajna služba objavila je da oružanu operaciju u ruskom regionu Belgorod u ponedeljak vode "opoziciono nastrojeni ruski građani" iz dve paravojne grupe. Portparol vojne obaveštajne službe Andrij Jusov rekao je da su za upad odgovorni "Legija slobode Rusije" i "Ruski dobrovoljački korpus".

"Mislim da svi možemo samo pozdraviti odlučne akcije opoziciono nastrojenih ruskih građana, koji su spremni na oružanu borbu protiv kriminalnog režima Vladimira Putina." Jusov je rekao da će operacija u Belgorodu stvoriti "bezbednosnu zonu" za zaštitu Ukrajinaca od prekograničnih napada Rusije.

Prema pisanju "Visegrad 24", borbe za grad Graivoron još su u toku, anavodno su zauzeta tri druga grada - Kozinka, Glotove i Gora-Podil. Zvanične potvrde ovih informacija nema.

Ovo nije prvi napad diverzantske grupe. Današnji napad na Belgorod podseća na one od pre nekoliko mjeseci. Estonski novinar koji prati stanje u Ukrajini ovako ga je opisao:

"Napad je znatno drskiji, ovog puta put se koristi veći broj borbenih vozila, uz puno jaču artiljerijsku i minobacačku podršku. Takođe se dogodio usred bela dana, a snimci dronom odmah se objavljuju na internetu kako bi se postigao maksimalan psihološki učinak."

Prošli put napad se dogodio rano ujutro, a vest se proširila tek kad su snage bile povučene. Takođe je istakao da postoji mogućnost da "Ruski dobrovoljački korpus" i "Legija slobodne Rusije" deluju u dva odvojena područja.

(Telegraf.rs)

Video: Bivši teniser pokazuje kako vežba da dronom baca bombe na ratištu u Ukrajini

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • baba vanga

    22. maj 2023 | 23:54

    cekaj , citam napisano. Ukrajinska obavestajna sluzba,objavila da ovo nije prvi napad na rusku teritoriju koji je ona organizovala,na slici vojnici u ukrajinskim nato uniformama, ukrajinski tenk napao ruski granicni prelaz, itd a naslov rusi napali ruse u rusiji,,,, koja bruka od ,, kolumbe,,

  • Qwerty

    22. maj 2023 | 23:38

    Aha, zauzeli. Razbezali se posle par selfija i naravno nisu uspeli svi ni da pobegnu. Pokusavaju sa skrenu paznju sa Bahmuta. Jeftina prica zapada...

  • Super Srbin

    22. maj 2023 | 23:56

    Ovo su Rusi isto koliko su i Milogorci Srbi. Drugo, upali u jedno od 187.000 sela u Rusiji. LOL

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA