≫ 

Vreme čitanja: oko 5 min.

Završen prvi dan nove potrage za Medlin Meken, s lica mesta odneto mnogo čudnih vreća

Vreme čitanja: oko 5 min.

Područje oko rezervoara Baragem do Arade zatvoreno je preko noći, a policijski ronioci ušli su u vodu rano u utorak na mestu oko 50 kilometara od Praja da Luza, gde je Medlin nestala 2007. godine.

  • 0
Medlin Meken Portugal jezero potraga nestala devojčica Foto-montaža: Tanjug/AP

Detektivi koji istražuju nestanak devojčice Medlin Mekan odneli su "neki broj vreća" iz udaljenog jezera u Algarveu, Portugal, gde se fokusiraju na četiri oblasti interesovanja u potrazi za znacima nestale Britanke.

Područje oko rezervoara Baragem do Arade zatvoreno je preko noći, a policijski ronioci ušli su u vodu rano u utorak na mestu oko 50 kilometara od Praja da Luza, gde je Medlin nestala 2007. godine.

Prva velika potraga za Medlin u poslednjih devet godina usledila je nakon što je nemačka policija otkrila fotografije glavnog osumnjičenog Kristijana Bruknera u njegovom "malom raju" u portugalskom regionu, kako on naziva taj predeo.

Oko 20 policajaca sa grabljama i alatima nalik motikama išli su se u redu i boli i grabljali zemlju u blizini brane Arade, dok je policija takođe koristila dron da skenira područje odozgo i pretraživala psima tragačima s obe strane jezera.

Na snimcima sa lokacije vidi se kako su policajci danas popodne iznosili materijal iz rezervoara, ali nije jasno o čemu se radi. Na jednom snimku se vidi kako policajac uzima kesu od kolege dok su prolazili u crnom "Fordovom" terencu.

BBC javlja da je danas odneto "više kesa" i da se istražitelji ove nedelje pretežno fokusiraju na četiri oblasti rezervoara.

Iskopavanja su počela jutros, a policajci su snimljeni kako kopaju dok traže dokaze koji povezuju nestanak devojčice s nemačkim osuđenikom.

Prema portugalskom izdanju "Correio da Manha", iskopavanja su počela oko 11 sati ujutru po lokalnom vremenu i vršena su na dva različita mesta oko ivice vode.

Popodne se činilo da policija koncentriše svoje napore na poluostrvu koje štrči u rezervoar.

Dve strane oblasti imaju blago nagnute obale prema vodi, dok je treća strma litica, na kojoj se danas sa ivice vide tri bela šatora.

Ta lokacija je popularna među korisnicima kampera i ima štandove za roštilj i ležaljke.

Poznato je da se Brukner često vozio tamo u svom kamperu.

Putevi koji vode do brane Arade, 40 minuta vožnje od Praja da Luz gde je devojčica nestala pre 16 godina, zapečaćeni su juče u okviru "pripremnog" dana uoči operacije potrage.

I preko noći je postavljena zona zabranjenog leta koja pokriva čitavu branu, ostavljajući vazdušni prostor iznad vode i zemljište blizu ivice vode otvorenim samo za policijske bespilotne letelice.

Novinari i radoznali posmatrači su zadržani više od dva kilometra od dva bela šatora koja su juče postavljena u osamljenom području na vrhu brda na poluostrvu koje štrči u jezero.

Viši službenik portugalske policije Helena Monteiro predvodila je prvu policijsku ekipu koja je stigla do brane Arade u blizini grada Silves oko 45 minuta pre početka iskopavanja.

Konvoj od pet vozila, uključujući dva terenska vozila i veliki logistički kombi, pratio ga je izbliza.

Nemačka policija stigla je deset minuta kasnije, nešto posle 8 sati ujutru po lokalnom vremenu, u dva kamioneta i "Ford Rendžeru.# Primećeni su kako izlaze iz vozila sa balaklavama na licima.

Prizemni radar, koji se često koristi za otkrivanje zakopanih eksplozivnih naprava, donele su portugalske policijske snage GNR.

Iako su policijski izvori rekli da misle da psi tragači neće biti korišćeni prvog dana potrage, pas je ipak primećen na licu mesta rano jutros.

U međuvremenu, čamac koji su obezbedili vatrogasci u Silvesu - za koji lokalni mediji kažu da će se koristiti za pretragu delova jezera pomoću sonarne opreme koju je obezbedila policija - snimljen je pored ivice vode.

Potraga je počela oko 8.40 po lokalnom vremenu, 20-ak minuta ranije nego što je planirano.

Grupa od oko 10 policajaca viđena je kako hoda ivicom poluostrva gledajući u tablete i prstima pokazujući prema zemlji kao da upoređuju fotografije s onim što su su videli ispod svojih nogu.

Nešto posle 9 sati ujutru, jedan dron je podignut u vazduh.

Izvori bliski istrazi rekli su da imaju dokaze da je čistina u drveću - gde su postavljeni šatori - bila mesto na kome je Brukner provodio vreme nakon što je parkirao svoj kamper u blizini.

Meštanin koji je tražio da se ne imenuje, ali dobro poznaje oblast, rekao je: "Prilično je dobro sakriven drvećem i ne shvatate da je tamo dok skoro ne stignete do njega. Ljudi tamo s vremena na vreme preko noći kampuju, zbog čega ćete naći ostatke vatre unutar malih kamenih zidova. U njemu su stare ležaljke i improvizovane klupe na kojima se posetioci odmaraju. Veoma je van puta i veoma mirno, ali u isto vreme imate pomalo jeziv osećaj."

Dobro pozicionirani policijski izvor je rekao: „Portugalska policija će danas izvršiti temeljnu i veoma pažljivu pretragu područja.

"Zaboravite ideju o velikim kamionima i velikim mašinama. Veliki deo posla koji će danas biti obavljen ovde biće obavljen ručno uz pomoć tehnologije".

Očekuje se da će biti korišćena visokotehnološka oprema koja se koristi za otkrivanje ljudskih ostataka zakopanih ispod zemlje, kao i pod vodom.

Teška mašinerija juče nije odvezena u tu oblast, a opštinski zvaničnici su primećeni kako nose kolica u zonu pored skrivene čistine za rekreaciju, što sugeriše da će je policija grabuljati i kopati ručno, umesto mašinerijom, u pokušaju da sačuvaju bilo kakav eventualni dokaz.

Lokalni portugalski izveštaji, delimično potvrđeni iz policijskih izvora, tvrde da su pretrage zatražene i odobrene nakon što je nemačka policija dobila video-snimke i fotografije Bruknera na planiranom mestu iskopavanja.

Smatra se da su snimci i fotografije pronađeni zakopani u pedofilovoj tajnoj jazbini u trošnoj fabrici u nemačkom selu Nojvegersleben oko 150 kilometara jugoistočno od Hanovera.

Policija je izvršila raciju u februaru 2016. u potrazi za telom nestale petogodišnje Inge Gerike, koja je nestala tokom porodičnog izleta u Saksoniji-Anhalt u maju 2015. i koja je nazvana "Nemačka Medi".

U tadašnjim izveštajima navodi se da su nemački detektivi otkrili više od 8.000 slika i video-snimaka zlostavljanja dece na USB stickovima i hard diskovima .

Madeleine McCann Christian Brueckner Medlin Meken Kristijan Brukner Da li je Kristijan Brukner nešto otkrio? Foto: Tanjug/AP

Nemački tužilac Hans Kristijan Volters naveo je jutros u saopštenju: "U Portugalu se trenutno vodi krivični postupak u okviru istrage u slučaju Medlin Meken". On je dodao da nemački policajci istražuju u Portugalu "na osnovu određenih dojava", kao i da u ovoj fazi nije u mogućnosti da iznese više detalja o tome šta je podstaklo potragu i šta su se zvaničnici nadali da će pronaći.

"U ovom trenutku ne mogu da otkrijem pozadinu, odnosno zašto tamo tražimo i šta se nadamo da ćemo tamo naći. To će za sada ostati tajna."

Britanska policija je saopštila da su i njeni policajci prisutni u Portugalu kako bi mogli da obaveste Medlininu porodicu ako dođe do bilo kakvog razvoja događaja.

(Telegraf.rs)

Video: Prekopavaju jedno imanje u Hanoveru: Da li je policija pronašla telo male Medlin Meken?!

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA