≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Katoličko sveštenstvo zlostavljalo skoro 2.000 dece u Ilinoisu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Izveštaj od skoro 700 stranica sadrži detaljne narativne izveštaje o seksualnom zlostavljanju dece koje su počinili katolički sveštenici.

  • 0
Katolički sveštenik Foto-ilustracija: Profimedia/Godong / AlamyGodong/Alamy

Višegodišnja istraga zlostavljanja dece od strane pripadnika katoličkog sveštenstva u Ilinoisu pokazala je da je najmanje 1.997 dece širom te američke savezne države seksualno zlostavljano.

Državni tužilac Ilinoisa Kvame Raul objavio je u utorak sveobuhvatan izveštaj sa detaljima decenija seksualnog zlostavljanja dece od strane članova katoličkih biskupija Ilinoisa, koji uključuje Belvil, Čikago, Džolijet, Peoriju, Rokford i Springfild, javlja "USA Today".

Izveštaj od skoro 700 stranica sadrži detaljne narativne izveštaje o seksualnom zlostavljanju dece koje su počinili katolički sveštenici.

Mnogi od narativa su napisani uz konsultacije sa preživelima, zasnovani su na njihovim iskustvima i ispričani sa stanovišta preživelih.

"Odgajan sam i konfirmisan u katoličkoj crkvi i poslao sam svoju decu u katoličke škole. Verujem da crkva radi važan posao na podršci ugroženom stanovništvu; međutim, kao i sa bilo kojom institucijom za koju se pretpostavlja da je ugledna, katolička crkva mora da snosi odgovornost kada izneveri poverenje javnosti", rekao je Raul.

Iako izveštaj formalno završava istragu koju je kancelarija državnog tužioca otvorila 2018. godine, on sadrži 50 stranica preporuka kancelarije biskupijama za rešavanje budućih optužbi za seksualno zlostavljanje dece.

Pre Raulove istrage, katoličke biskupije Ilinoisa su javno navele samo 103 dokazana seksualna zlostavljača dece. Poređenja radi, Raulov izveštaj otkriva imena i detaljne informacije o 451 katoličkom svešteniku i religioznoj braći koji su zlostavljali najmanje 1.997 dece širom svih biskupija u Ilinoisu.

Prema Raulu, od 451 sveštenika u izveštaju, 330 je umrlo.

Čikaška nadbiskupija i eparhije Belvil, Džolijet, Peorija, Rokford i Springfild izdale su zajedničko saopštenje u vezi sa nalazima.

"Katolička crkva u Ilinoisu je već dugi niz godina na čelu bavljenja sa slučajevima seksualnog zlostavljanja maloletnika", rekao je kardinal Blejz Dž. Čupić, nadbiskup Čikaga i biskup provincije Čikago.

"U ovom trenutku, radeći sa Kancelarijom državnog tužioca Ilinoisa, lideri svih šest nadbiskupija Ilinoisa nastojali su da razjasne i ažuriraju naš pristup, imajući u vidu naše iskustvo i najbolju praksu u ovoj oblasti. Naši zajednički ciljevi u tome su da obezbedimo pastoralnu podršku onima koji su pogođeni ovom tragedijom i da marljivo radimo na sprečavanju da se ona ponovi."

Biskupije Ilinoisa su godinama tvrdile da njihove procedure uključuju, između ostalog:

  • Eparhijski sajt koji objavljuje imena svojih sveštenoslužitelja verodostojno optuženih za seksualno zlostavljanje maloletnika
  • Politiku za postupanje po navodima o seksualnom zlostavljanju maloletnika protiv sveštenika inkardiniranih u njihovim nadbiskupijama
  • Politiku nadbiskupija za rešavanje ovakvih optužbi protiv preminulih
  • Procese za postupanje sa navodima koji se javljaju tokom krivičnih istraga ili građanskih parnica

Katoličke biskupije u Ilinoisu opslužuju 3,4 miliona katolika, što čini oko 27 procenata ukupnog državnog stanovništva, kroz više od 900 župa.

(Telegraf.rs)

Video: Deca se žalila ocu da ih majka maltretira: Postavio je kamere i uhvatio je na delu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA