≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Učenica zapalila dom besna što joj je oduzet mobilni? Izgorelo 19 đaka, otkriveni potresni detalji

Vreme čitanja: oko 2 min.

Devojčici koja se sumnjiči za zločin oduzet je telefon nakon što je otkriveno da je bila u vezi sa starijim muškarcem. Kobne noći upravnica doma je zaključala devojčice kako se ne bi iskradale i išle u provod

  • 1
Gvajana, dom za učenike, požar Foto: Tanjug/AP

Inspektori u Gvajani, gde je u nedelju 19 dece poginulo u požaru u domu za učenike, uvereni su da je požar podmetnula učenica, koja je bila besna jer joj je oduzet mobilni telefon, kažu državni zvaničnici.

Osumnjičenu, koja se nalazi među povređenima, kaznila je upravnica doma nakon što je otkriveno da je bila u ljubavnoj vezi sa starijim muškarcem, rekao je savetnik sektora za nacionalnu bezbednost Gerald Guvija, prenose svetski mediji.

Učenica je navodno pretila da će zapaliti dom, a potom je i podmetnula požar u kupatilu.

Vatra se brzo proširila zbog drvene konstrukcije, a u objektu koji je bio zaključan, stradalo je 19 dece. Upravnica doma zaključala je prethodno vrata kako devojčice ne bi mogle da se iskradaju tokom noći.

"Upravnica je ovo uradila jer je volela devojčice. Bila je prinuđena da to radi jer su devojčice znale da beže tokom noći i idu u provod. Ovo je veoma teška i tužna situacija, ali će država raditi sa preživelima i sa porodicama i pružiti svu neophodnu podršku", rekao je Guvija.

Sve žrtve su starosti od 12 do 18 godina, i uglavnom su u pitanju devojčice iz okolnih sela, koje su pohađale školu u Mahdiju, koji se nalazi nedaleko od granice sa Brazilom. U požaru je stradao i petogodišnji dečak, sin upravnice studentskog doma.

Većina žrtava živa je izgorela, nakon što su ostali zarobljeni unutar zaključane zgrade. Vatrogasci su uspeli nekoliko dece da izvuku napolje, rušeći zidove.

Gvajana, dom za učenike, požar Foto: Tanjug/AP


"Upravnica je spavala u vreme kada je krenuo požar i u panici nije uspela da pronađe prave ključeve da otključa vrata. Ona je uspela da pobegne, ali je njen petogodišnji sin stradao u požaru", rekao je Guvija.

On je naveo da u bolnici ima povređenih u kritičnom stanju.

Policija bi trebalo da podigne optužnicu protiv muškarca koji je navodno bio u vezi sa osumnjičenom za podmetanje požara, s obzirom na to da je u pitanju devojčica mlađa od 16 godina, rekao je Guvija.

Vlada Gvajane prihvatila je ponudu SAD da pošalje forenzičke i druge ekspertske timove da pomognu u istrazi, rekao je Guvija.

Vlada je takođe slala stručnjake za DNK identifikaciju kako bi pomogli u identifikaciji ostataka 13 od 19 žrtava koje su stradale na licu mesta.

Zamenik šefa vatrogasne službe Dvejn Škotland rekao je za AP da je moglo biti spaseno više života da je služba ranije obaveštena o požaru.

"Kada su vatrogasci stigli, lokalni stanovnici su se bezuspešno borili da ugase vatru i evakuišu ljude", rekao je on.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA