Vreme čitanja: oko 1 min.

Racija protiv klimatskih aktivista u Nemačkoj: Sumnja se da su osnovali zločinačko udruženje

Vreme čitanja: oko 1 min.

Osumnjičeni su prikupljali novac za krivična dela a neki su pokušali i da sabotiraju važan naftovod

  • 0
Nemačka policija racija klimatski aktivisti Foto: Tanjug/AP

Nemačka policija pretražila je stanove klimatskih aktivista iz organizacije Poslednja generacija u nekoliko pokrajina, a protiv sedam članova grupe vodi se istraga zbog sumnje u osnivanje zločinačkog udruženja.

Nalog za raciju izdao je bavarska Pokrajinska kriminalistička agencija ureda (LKA) i glavni državni tužilac iz Minhena. Policija je u više pokrajina pretražila ukupno 15 objekata, blokirala bankovne račune i zaplenila delove imovine, saopšteno je iz LKA.

Minhensko tužilaštvo saopštilo je da vodi istragu protiv sedam osoba, starih od 22 do 38 godina, zbog sumnje da su formirali ili podržavali kriminalnu organizaciju, prenose nemački mediji.

Oni su pokrenuli istragu nakon brojnih krivičnih prijava koje su primili od sredine 2022. godine.

Pripadnici grupe Poslednja generacija su više puta blokirali puteve širom Nemačke u pokušaju da izvrše pritisak na vladu da preduzme drastičnije mere protiv klimatskih promena.

Osumnjičeni su pod istragom da su organizovali i promovisali kampanju za "finansiranje novih krivičnih dela" i prikupili najmanje 1,4 miliona evra.

Dva pripadnika grupe su osumnjičena i da su pokušali da sabotiraju gasovod koji povezuje bavarski grad Ingolštat sa italijanskom lukom Trst.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA