Vreme čitanja: oko 2 min.

Na pomolu sukob zbog iranskog nuklearnog programa? Oštre reči najvišeg izraelskog generala

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Na horizontu su negativni događaji koji bi mogli da dovedu do (vojne) akcije", rekao je u govoru general-pukovnik Herci Halevi, načelnik izraelskih oružanih snaga.

  • 0
Bomba GBU-57 za probijanje bunkera Tanjug/AP

Visoki izraelski general je u utorak istakao mogućnost „akcije“ protiv Irana, iako je savetnik premijera Benjamina Netanjahua za nacionalnu bezbednost umanjio svaku neposrednu pretnju koju predstavlja novo podzemno nuklearno postrojenje koje je iskopao Teheran.

Napori svetskih sila da pregovaraju o novim ograničenjima iranskog obogaćivanja uranijuma i drugim projektima sa potencijalom za pravljenje atomskih bombi do sada su bili bezuspešni, što je podstaklo dugo Izraela da će da pribegne sili ako smatra da je diplomatija u ćorsokaku.

"Iran je napredovao u obogaćivanju uranijuma više nego ikada pre... Na horizontu su negativni događaji koji bi mogli da dovedu do (vojne) akcije", rekao je u govoru general-pukovnik Herci Halevi, načelnik izraelskih oružanih snaga.

On nije precizirao šta bi to moglo biti, niti šta bi i ko mogao da preduzme.

"Mi imamo sposobnosti, a drugi takođe imaju sposobnosti", rekao je Halevi na konferenciji u Hercliji, međunarodnom bezbednosnom forumu, u očiglednoj aluziji na izraelskog saveznika SAD.

Stručnjaci su podeljeni oko toga da li izraelska vojska ima moć da nanese trajnu štetu iranskim nuklearnim objektima koji su udaljeni, raštrkani i branjeni. Iran negira da pravi bombu i obećao je razornu odmazdu za svaki napad.

Postojale su spekulacije da bi Izrael mogao koristiti zemlje na iranskim granicama kao odskočne daske za napade. Jedna takva zemlja, Azerbejdžan, odbacila je tu ideju uprkos jakim vezama s Izraelom.

"Uzdržavamo se od mešanja u sporove ili probleme (drugih zemalja), uključujući dozvoljavanje ili davanje naše teritorije za neke operacije ili avanture", rekao je na konferenciji zamenik azerbejdžanskog ministra inostranih poslova Fariz Rzajev.

Asošijeted pres je u ponedeljak izvestio da Iran gradi novu podzemnu lokaciju u planinama Zagros kako bi zamenio centar za proizvodnju izloženih uranijumskih centrifuga u obližnjem Natanzu koji je pogođen eksplozijom i požarom u julu 2020.

"Ovo, naravno, ograničava kapacitet za izvođenje napada, u odnosu na nadzemne objekte, što je naravno lakše. Ali ono što se može reći o ovoj stvari je da nema mesta do koga se ne može doći", rekao je izraelski savetnik za nacionalnu bezbednost Cači Hanegbi na konferenciji.

Posle incidenta iz 2020. godine, Iran je 2021. objavio da radi na premeštanju nekih od svojih hala za proizvodnju centrifuga u "srce planine u blizini Natanza", oblast u kojoj iranski inženjeri već dugo vrše iskopavanje.

Hanegbi je odbio da zapreti eksplicitnim izraelskim napadom i čak je nagovestio da će odgovornost biti na Sjedinjenim Državama, napominjući da one imaju ogromne GBU-43/B bombe koje nisu u izraelskom arsenalu.

U svakom slučaju, dodao je Hanegbi, "ovaj (podzemni objekat u blizini Natanza) je godinama daleko od završetka izgradnje".

Iako Vašington više voli da nastavi diplomatiju sa Iranom, saveznici se gledaju "oči u oči" i nemaju značajnu razliku u potencijalnim "crvenim linijama" za krajnju vojnu akciju, rekao je on.

(Telegraf.rs)

Video: Rusi predstavili najnovije nuklearno naoružanje

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA