Vreme čitanja: oko 1 min.

Lukašenko: Rusija počela da premešta nuklearno naoružanje u Belorusiju

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Trebalo je pripremiti tamo u Belorusiji i skladišta i tako dalje. Sve smo to uradili. Stoga je počeo pokret nuklearnog oružja", rekao je predsednk Belorusije.

  • 13
Aleksandar Lukašenko Foto: Tanjug/AP, Shutterstock

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da je počelo premeštanje ruskog nuklearnog naoružanja u tu zemlju, javlja AFP.

"Trebalo je pripremiti tamo u Belorusiji i skladišta i tako dalje. Sve smo to uradili. Stoga je počeo pokret nuklearnog oružja", rekao je Lukašenko.

Prema njegovim rečima, ovaj proces se odvija u okviru sporazuma sa Moskvom o razmeštanju taktičkog nuklearnog naoružanja u Belorusiji.

Lukašenko je obećao da će po povratku u zemlju razjasniti da li se nuklearno oružje već nalazi u republici.

Početkom godine Moskva i Minsk su se dogovorili da u Belorusiji rasporede taktičko nuklearno oružje.

Kako je saopštio Vladimir Putin, izgradnja skladišta za ovu vrstu naoružanja na teritoriji Belorusije biće završena 1. jula.

On je naglasio da Rusija neće kršiti međunarodne obaveze i da će učiniti isto što i SAD koje već decenijama razmeštaju svoje taktičko nuklearno oružje u Evropi. Kako je primetio pres-sekretar Kremlja Dmitrij Peskov, reakcija Zapada neće uticati na planove Moskve.

Ministar odbrane Sergej Šojgu precizirao je da je Moskva zadržala kontrolu nad nestrateškim nuklearnim oružjem raspoređenim u Belorusiji.

Oružanim snagama Belorusije su u aprilu isporučeni taktički kompleksi "Iskander-M", koji su sposobni da nose nuklearne bojeve glave.

Takođe, deo beloruskiһ jurišniһ aviona je pretvoren u nuklearno oružje.

(Telegraf.rs)

Video: Rusi predstavili najnovije nuklearno naoružanje

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Febo

    25. maj 2023 | 18:02

    Davaj, Davaj bratuska

  • ARS

    25. maj 2023 | 18:01

    Gospodine Lukašenko preusmerite neku i u Srbiju da obezbedimo bezbednost od napada NATO- a kao što ste nam dali MIG - 29 !

  • Branja

    25. maj 2023 | 19:44

    Ako mogu ameri da se sire i da j... celi svet onda moze jos jedna svetska sila pa dosta vise americke gamadi ....coca cole,hamburgera i sile!!! Nisam za rat jer sam bio ucesnik i nikom nije dobro donelo ali nisam ni za jaram na vratu!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA