Vreme čitanja: oko 2 min.

"Arhitekta" propale oružane pobune u SAD osuđen na 18 godina robije

Vreme čitanja: oko 2 min.

Osnivač "Čuvara zakletve" Stjuart Rouds osuđen na 18 godina zatvora zbog napada na Kapitol 6. januara

  • 0
Stjuart Rouds Tanjug/AP

Stjuart Rouds, osnivač desničarske grupe "Čuvari zakletve", osuđen je u četvrtak na 18 godina zatvora i 3 godine nadgledanog puštanja na slobodu nakon što je proglašen krivim za pobunu i zaveru u vezi sa napadom na Kapitol 6. januara 2021. godine. To je prva kazna izrečena osobi koja je proglašena krivom za retku optužbu iz doba građanskog rata koja je povezana sa neredima.

Noseći narandžasti kombinezon i svoju prepoznatljivu poveznicu ispod naočara sa žičanim okvirom, Rouds se drsko obratio sudu pre izricanja kazne, nazivajući sebe "političkim zatvorenikom" sa "unapred određenom krivicom od prvog dana".

"Koliko god da provedem u zatvoru, moj cilj će biti da budem američki Solženjicin, da razotkrijem zločin ovog režima", rekao je Rouds, upoređujući sebe sa istaknutim sovjetskim disidentom Aleksandrom Solženjicinom i pominjući Bajdenovu administraciju.

Sudija Amit Mehta oštro je ukorio Roudsovu karakterizaciju njegove osude.

"Možemo imati nesuglasice oko toga ko je bolji lider... ali ono što ne možemo imati — ono što apsolutno ne možemo imati — jeste grupa građana koja je, pošto im se nije dopao ishod izbora... tada bila spremna da uzme oružje kako bi podstakla revoluciju", rekao je Mehta.

"Vi niste politički zatvorenik, gospodine Rouds", dodao je on. "Ovde ste zbog takvog ponašanja."

Tokom suđenja, tužioci su opisali Rodosa kao "orkestratora ove zavere i arhitektu plana". Naglasili su dokaze da je Rouds koordinisao "Čuvare zakletve" u nekoliko država da se okupe na Kapitolu 6. januara 2021. Tog dana, on je bio "general koji je gledao na bojno polje dok su njegove trupe upadale unutra", tvrdili su tužioci.

Roudsovi advokati zatražili su kaznu "odsluženog vremena", navodeći Roudsovu vojnu službu i obrazovanje na Pravnom fakultetu Jejla. Oni su takođe u sudskim podnescima tvrdili da je grupa "Čuvari zakletve" bila posvećena "filantropiji" od svog početka i da su je drugi "pogrešno tumačili i okarakterisali".

"Da se ​​Rouds nije pojavio u Vašingtonu, 6. januar bi se ipak desio baš kao što se dogodilo", rekao je advokat Rodosa Filip Linder. "Ako želite da stavite lice na 6. januar, stavite ih Trampu, desničarskmi medijima, političarima — svim ljudima koji su mesecima vrteli tu priču."

Rouds je tokom suđenja u svoju odbranu tvrdio da su "Čuvari zakletve" koji su ušli u Kapitol 6. januara otišli ​​"van misije".

"Nije bio deo naše misije tog dana da iz bilo kog razloga uđemo u Kapitol", svedočio je Rouds tokom suđenja.

Nakon presude, advokat Roudsa Džejms Brajt rekao je novinarima da misli da je njegov klijent dobio pravično suđenje, ali da bi možda imao drugačiji ishod u drugoj jurisdikciji. Branioci su nekoliko puta tražili da se suđenje izmesti iz Vašingtona pre nego što je počelo.

Sledi još kazni za "Čuvare zakletve"

Keli Megs, vođa "Čuvara zakletve" na Floridi, osuđenaa za pobunjeničke zavere zajedno sa Roudsom, biće izrečena kazna kasnije u četvrtak popodne. Ministarstvo pravde preporučilo je kaznu od 21 godine zatvora.

Ostalih sedam "Ćuvara zakletve" kojima je suđeno za pobunu — od kojih su četvorica osuđena — dobiće kazne narednih dana.

(Telegraf.rs)

Video: Borba suzavcem i pendrecima : Sukob policije sa Trampovim pristalicama u Kapitol Hilu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA