Vreme čitanja: oko 2 min.

"Stvar iz močvare" uskoro na čelu američke vojske?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Braun je zabeležio hiljade sati, uključujući više od 100 u borbenim misijama, leteći na lovcima F-16.

  • 0
General Čarls Barun Tanjug/AP

Američki predsednik Džo Bajden nominovao je za sledećeg predsedavajućeg Združenog načelnika štabova, najvišu vojnu poziciju u SAD, bivšeg borbenog pilota sa zanimljivim pozivnim znakom.

General Čarls "CK" Braun, mlađi, sadašnji načelnik štaba vazduhoplovstva i bivši pilot F-16, istaknuti je general sa četiri zvezdice. Takođe je zabeležio više od 3.000 sati leta — uključujući 130 u borbi, ali njegov pozivni znak je, možda neočekivano, "Stvar iz močvare", piše "Business insider".

"On zna šta znači biti u bici i kako da ostaneš smiren kada stvari postanu teške. Kao kada je tvoj F-16 bio u plamenu", rekao je Bajden tokom govora najavljujući svoju nominaciju ispred Bele kuće u četvrtak. "To je jako zabavno, a? Pa, reći ću vam šta - vratio se u kokpit sledeće nedelje sa novim pozivnim znakom: Stvar iz močvare."

Poreklo Braunovog pozivnog znaka datira iz januara 1991. godine, kada je - kao tadašnji kapetan vazduhoplovstva - leteo na F-16 tokom misije obuke iznad Everglejdsa na Floridi. U toku leta, Braunov krilni vođa skrenuo je pažnju na eksploziju rezervoara za gas koja je izazvala požar na njegovom avionu.

Govoreći na prošlogodišnjem bezbednosnom forumu u Aspenu, Braun je rekao da je njegov vođa opisao požar u početku kao mali, ali je postajao sve veći. Bez mogućnosti, katapultirao se iz aviona, rekao je, i dok je padao na zemlju padobranom, imao je dovoljno vremena da razmisli: "Nadam se da tamo dole nema ničega."

Sleteo je na levu stranu koja je ostala prekrivena močvarnim blatom. Braun je zatim proveo oko 15 minuta na zemlji pre nego što je helikopter obalske straže došao da ga spase. Nakon što je spasen, proveo je noć u bolnici.

Braun je za "Aspen bezbednosni forum" rekao da je frustriran, ali ni u jednom trenutku nije pomislio da će to biti kraj njegove karijere u vazduhoplovstvu. Sledeće nedelje je leteo sedam puta, tako da je "bila dobra nedelja", rekao je.

Nakon incidenta, Braun je dobio još nekoliko unapređenja i zadataka širom sveta, a takođe je i komandovao. U junu 2020. godine ušao je u istoriju tako što je postao prvi crni oficir koji je vodio rod vojske kada ga je Senat potvrdio za sledećeg načelnika štaba vazduhoplovnih snaga. Pre toga, Braun, koji je bio u vazduhoplovstvu skoro četiri decenije, bio je šef američkih pacifičkih vazdušnih snaga.

"General Braun je ponosan američki vazduhoplovac, on je uvek bio operativni vođa Združenih snaga", rekao je Bajden tokom saopštenja od četvrtka. "Sticao je poštovanje u svakoj službi, od onih koji su ga videli na delu i koji su zavisli od njegove presude."

"Više od toga", nastavio je Bajden, "stekao je poštovanje naših saveznika i partnera širom sveta, koji generala Brauna smatraju partnerom od poverenja i vrhunskim strategom".

(Telegraf.rs)

Video: Černobiljski džip: Čudo na četiri točka koje vozi turiste po Zatvorenoj zoni

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA