Vreme čitanja: oko 2 min.

Kina će imati 65 miliona korona slučajeva nedeljno: Kreće novi talas, evo kada se očekuje vrhunac

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zemlja je nekada imala neka od najstrožih ograničenja korona virusa na planeti, ali je odgovor vlade i javnosti ovog puta relativno prigušen

  • 2
Kina virus korona Foto: Tanjug/AP

Kina se sprema za novi talas korona virusa, tokom kojeg se očekuje čak 65 miliona slučajeva nedeljno.

Broj zaraženih raste iz nedelje u nedelju. Samo u Pekingu, kovid-19 je već četiri nedelje dominantan virus među svim infekcijama, saopštila je u petak zdravstvena komisija.

U nekim delovima Kine apelovano je na škole da budu obazrive i preduzmu preventivne mere.

Vodeći kineski epidemiolog Džong Nanšan očekuje da vrhunac talasa bude krajem juna sa oko 65 miliona infekcija nedeljno.

Prema pisanju državnih medija, on pretpostavlja da trenutno ima oko 40 miliona infekcija nedeljno u Kini. Stručnjaci su ukazali na slabljenje imuniteta nakon ogromnog talasa korone u decembru i januaru, kada je, prema nejasnim procenama, bilo zaraženo 80 do 90 odsto od 1,4 milijarde Kineza.

Zvanični broj umrlih tokom zimskog talasa nije poznat, dok strani stručnjaci procenjuju da je taj broj oko milion.

Prema pisanju medija, Ministarstvo uprave odložilo je redovno objavljivanje broja umrlih u četvrtom tromesečju 2022. koje se očekivalo u sredu. Krematorijumi su bili preplavljeni mnogim smrtnim slučajevima korona virusom.

Posle skoro tri godine, kineska vlada je početkom decembra iznenada napustila svoju strogu nultu kovid strategiju sa zatvaranjem, prinudnim karantinama i masovnim testovima - a da bolnice nisu bile spremne za to.

Međutim, sada se ne očekuje slično veliki talas kao tada. Međutim, zdravstvene vlasti su upozorile da su i dalje posebno ugroženi stari i bolesni.

Preovlađuje XBB varijanta omikrona, koja se brže širi i lakše izmiče imunološkom sistemu. Međutim, nema značajnih promena u toku bolesti. Stručnjaci u državnim medijima rekli su da svako ko je bio zaražen zimi može da očekuje blaže simptome ako se ponovo zarazi.

Kritičari su istakli da se kampanja vakcinacije nije intenzivno vodila od zime. Vlasti su izvestile da su sada odobrene dve vakcine za specifično ciljanje XBB varijante. Međutim, nije bilo jasno kada će izaći na tržište. Samo je pisalo "uskoro". Moderne mRNA vakcine iz inostranstva još uvek nisu odobrene u Kini.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ortodox RS

    26. maj 2023 | 16:19

    Samo Boga moliti da sto pre ovaj svet nestane.Nuklearne bombe su idealno resenje za umno oboleli svet.Ako moze najdalje do veceras da sve ovo nestane!

  • Aca

    26. maj 2023 | 16:42

    Pa naravno da će imati kad je moderna otvorila fabriku tamo. Trebaju im potrosaci

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA