Vreme čitanja: oko 4 min.

Policajci se smejali čoveku koji je umro prilikom njihove intervencije: Dobili otkaz, a sada su i optuženi

Vreme čitanja: oko 4 min.

Policajci Makarti i Vilis su Afroamerikanci, a Lend je belac, rekla je Melisa Fejt Pejn, portparol grada.

  • 0

Protiv tri bivša policajca velika porota Misisipija podigla optužnicu jer su se šali na račun Afroamerikanca koji je umro tokom njihove intervencije. Snimci kamera koje su policajci nosili pokazali su da je jedan od njih pitao da li da odmah pozove hitnu pomoć za čoveka.

Zvaničnici u glavnom gradu države, Džeksonu, objavili su u sredu da je velika porota Misisipija podigla optužnicu protiv dvojice bivših policajaca za ubistvo i još jednog bivšeg policajca za ubistvo iz nehata Kita Mjuriela, koji se vidi na snimku kako je prikovan i više puta šokiran električnim vomamljivačima tokom hapšenja za Novu godinu. Grad je objavio nekoliko sati snimaka telesnih kamera sa detaljima o tom susretu, koje je Asošiejted pres pregledao.

Policajci su se uhvatili u koštac s Mjurielom dok su ga hapsili zbog navodnog upada u hotel nakon što su ga zamolili da napusti parking zgrade. Na snimku se vide tadašnji policajci Ejveri Vilis, Kenija Mekarti i Džejms Lend kako se bore da stave lisice Mjurielu.

Makarti i Vilis su Afroamerikanci, a Lend je belac, rekla je Melisa Fejt Pejn, portparol grada.

Nakon što su mu policajci stavili lisice, postavili su ga horizontalno u zadnji deo patrolnog automobila. Sedamnaest minuta na snimku telesnih kamera koji traje sat vremena prikazuje policajce koji pokušavaju da smeste Mjuriela u vozilo. Preostala 43 minuta snimka ne prikazuju bolničare koji dolaze ili policajce koji proveravaju Mjuriela da vide da li mu je potrebna hitna medicinska pomoć. Snimak je podeljen na više snimaka i nejasno je šta se desilo.

Ono što je jasno jeste da su se tokom tog perioda od 43 minuta policajci šalili na račun tog susreta.

"Nadam se da spava. Jer ako spava, biće to dobra vožnja", čuje se Vilis kako kaže pred kamerom, koristeći rasnu vređanje da se osvrne za Mjuriela. "Bilo je smešno videti njegove noge u vazduhu... U početku je bilo smešno. Posle nekog vremena postalo je dosadno."

Nakon što su policajci ostavili Mjuriela u patrolnom vozilu, Vilis je rekao da će pozvati narednika da pita kada policajci treba da pozovu hitnu pomoć.

"Ne znam da li želi da sačeka dok ne dođemo u stanicu da uradimo ovo, dok mu ne dam prvu pomoć", rekao je Vilis. "Tako je barem već tamo dole, jer ako otvorimo vrata, pokušaće da izađe."

Klip sa Vilisove telesne kamere završava se posle sat vremena. Bolničari su stigli 12 minuta nakon sledećeg snimka Vilisove telesne kamere. Kada je bolničar otvorio zadnja vrata patrolnog vozila, primetio je da Mjuriel ne diše.

Makarti je tada rekao jednom od bolničara da je Murriel "na nečemu". Policijska uprava Džeksona nije navela da li su u Mjurielovom toksikološkom izveštaju otkriveni narkotici.

Bolničari su izvršili reanimaciju pre nego što su Mjuriela prevezli u lokalnu bolnicu, gde je proglašen mrtvim. Na snimku Vilisove telesne kamere, može se čuti kako nekome govori da se Mjuriel ugušio sopstvenim povraćanjem.

U mejlu, Frensis Springer, advokat Makartija, napisao je da njen klijent #iskreno žali zbog smrti gospodina Mjuriela i da izražava najiskrenije saučešće njegovoj porodici i prijateljima".

"Gospođa Mekarti ne veruje da je kriva za zločin za koji je optužena ili za bilo koji drugi zločin. Ona će se izjasniti da nije kriva", napisao je Springer.

Advokat Landa je odbio da komentariše. Okružno tužilaštvo okruga Hinds i šerifska kancelarija okruga Hinds nisu odmah odgovorile na upite o tome da li je Vilis zadržao advokata.

Policija Džeksonvila, Džeksonvil, Misisipi Tanjug/AP

Deril Vašington, advokat Marijeline porodice, rekao je da jezik i taktika koju koriste policajci opravdavaju njihovu optužnicu.

"Zapitate se kako se ovi policajci ponašaju kada nisu snimljeni kamerom na sopstvenom telu", rekao je Vašington. "Ali ovi policajci su znali da su njihove kamere uključene i osećali su se veoma prijatno jer su verovali da im se ništa neće dogoditi. Srećom, Kitova porodica neće dozvoliti da se ovo gurne pod tepih, kao što to obično biva u mnogim slučajevima."

Porodica Mjuriela je podnela građansku tužbu protiv policajaca. Vašington je rekao da im gradski zvaničnici nisu dali dovoljno vremena da pogledaju snimak pre nego što je pušten u javnost. Neki članovi porodice prvi put su videli snimak u novinskim izveštajima.

"Očekivali smo da ćemo imati barem nekoliko dana da se pripremimo", rekao je on.

Gradonačelnik Džeksona Čokve Antar Lumumba rekao je na konferenciji za novinare u sredu da grad sada objavljuje snimke telesnih kamera jer je završena istraga istražnog biroa Misisipija o smrti. Policajci — svi bivši pripadnici policije Džeksona — optuženi su 12. maja.

Sva tri službenika su nakon incidenta stavljena na administrativno odsustvo. Makarti je otpušten u februaru, a Vilis i Lend u aprilu.

Šerif okruga Hajnds Tajri Džons rekao je za WJTV-TV da je Land izašao iz zatvora uz garanciju od 75.000 dolara, a Makarti od 150.000 dolara. Šerif je u sredu rekao da Vilis još nije uhapšen i da portparol odeljenja nije odgovorio na telefonsku poruku u četvrtak u kojoj je pitao da li je u pritvoru.

(Telegraf.rs)

Video: Ljudi zatrpani ispod ruševina, svuda pustoš: Tornado odneo 23 života, među žrtvama otac i ćerka

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA