Vreme čitanja: oko 3 min.

Lečenje od raka u Britaniji: "Skoro 400 evra mesečno mi ode na prevoz, ako nemam pare, nema terapije"

Vreme čitanja: oko 3 min.

Jedan u 10 pacijenata koji boluju od teških bolesti propušta ili odlaže termin u bolnici jer nema novca za prevoz

  • 0
Kathryn Rodwell Foto: Instagram/kathrynrodwellx

Mladi pacijenti iz Velike Britanije koji boluju od raka "cede" svoje bankovne račune da bi sebi priuštili  da otputuju na lečenje. Skoro tri četvrtine pacijenata i njihovih porodica zabrinuti su jer troše skoro 300 funti (nešto više od 350 evra) mesečno na odlazak u bolnice na hemoterapiju i radioterapiju.

Mnogi putuju i do 550 kilometara svakog meseca, a neki čak prelaze i oko 160 kilometara po pet puta nedeljno kako bi stigli do bolnice.

Većina njih može da putuje samo automobilom jer je njihov imuni sistem previše krhk za javni prevoz, što znači da porodice moraju da nađu način da priušte troškove benzina, zagušenja saobraćaja i taksija.

Jedan od 10 pacijenata je čak propustio ili odložio termin za lečenje jer nije mogao da priušti da ode do bolnice, navodi istraživanje "Mladi životi protiv kancera".

Zato dobrotvorne organizacije i pacijenti pozivaju na finansijsku podršku vlade onima od kojih se "samo" očekuje da mogu da finansiraju troškove.

Ketrin (22) from Flintšira, rekla je da je "postala stvarno zabrinuta" nakon što je videla koliko košta odlazak u bolnicu kada joj je dijagnostikovan Hodžkin limfom drugog stadijuma 2019. godinelsu

- Bila sam u bolnici Kristi u Mančesteru do pet puta nedeljno. Do tamo i nazad prelazila sam oko 160 kilometara od moje kuće u Severnom Velsu i kada sam počela sa lečenjem, davala sam 14 funti (oko 1900 dinara) za gorivo. Moji roditelji i ja smo sami morali da platimo, a vozovi i autobusi nisu bili opcija jer je moj imuni sistem bio u užasnom stanju - ispričala je Ketrin za britanski Metro.

Kako je objasnila, postali su veoma zabrinuti zbog troškova putovanja do bolnice jer nemaju mnogo novca.

- Ne bi trebalo da brinem o novcu dok primam terapiju koja treba da mi spasi život - dodala je.

U međuvremenu je Ketrin dobila grant, ali to nije bilo ni približno dovoljno novca, a kancelarija bolnice koja je bila zadužena za finansijski deo kada je put u pitanju ubrzo se zatvorila.

- Na kraju mi je neko pomogao da potražim grantove, ali to nije pokrilo mnogo jer nam je ponuđeno samo 10 funti (oko 1350 dinara). To takođe nije uticalo na sva čekanja u špicu u kojima smo bili zaglavljeni. Ali kada se dogodio kovid, kancelarija za putovanja u bolnici se zatvorila. Rečeno nam je da postoji drugi način da se javimo za nadoknadu putnih troškova, ali je bio toliko komplikovan da smo jednostavno odustali - rekla je ona.

Kako je objasnila, tokom bolničkog lečenja je četiri puta dobila sepsu, što znači da je bila u bolnici, dok je njena majka morala da vozi do bolnice i nazad svaki dan, za šta nije dobila nikakvu pomoć.

Iako je Ketrin u remisiji poslednjih godinu i po dana, i dalje su joj potrebni pregledi svaka četiri meseca. Ali troškovi putovanja na ove preglede postali su još veći jer je kriza troškova života pogodila i cene benzina.

- Cena je toliko porasla. Sada košta oko 18 (oko 2.400 dinara) funti da stignete do tamo, a ja ne dobijam nadoknadu - dodala je.

Ketrin je rekla da bi pristup fondu doneo "ogromnu razliku" dok je bila na lečenju.

- Posedovanje fonda bi napravilo takvu razliku za mene. Kada sam dobila prvu nadoknadu od bolnice, imala sam poslednjih 200 funti i zaista sam se brinula da ću da uđem u prekoračenje. Ne planirate da dobijete dijagnozu, ali morate da imate novac na svom bankovnom računu da biste došli na lečenje - istakla je Ketrin.

Iz bolnice "Kristi" su rekli da "razumeju finansijske pritiske sa kojima se svi pacijenti oboleli od raka, posebno mladi pacijenti, suočavaju kada su podvrgnuti lečenju".

- Naporno radimo da osiguramo da pacijenti mogu da zahtevaju povrat putnih troškova na koji imaju pravo. Neki timovi su tokom pandemije radili na daljinu kako bi umanjili svoj "otisak" u bolnici i zaštitili pacijente. Pacijenti su i dalje mogli da zahtevaju povrat putnih troškova putem šeme troškova za putovanje u zdravstvu i bili oni su bili plaćeni čekom ili bankovnim transferom. Osoblje je bilo dostupno putem telefona ili elektronske pošte da podrži pacijente u vezi sa bilo kakvim zahtevima za putne troškove - rekli su iz bolnice.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA