Vreme čitanja: oko 4 min.

Lukašenko obećao nuklearno oružje državama koje se pridruže rusko-beloruskoj uniji: Čeka se reakcija Putina

Vreme čitanja: oko 4 min.

Taktičko nuklearno oružje je manje od strateškog nuklearnog oružja, koje može desetkovati čitave gradove, i dizajnirano je za upotrebu na ograničenom bojnom polju. Međutim, njihov eksplozivni prinos je i dalje dovoljan da izazove velika razaranja, kao i kontaminaciju radijacijom

  • 17
Aleksandar Lukašenko Vladimir Putin Vojna parada Moskva Foto: Tanjug/AP

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko pozvao je one koji žele da imaju nuklearno oružje da se pridruže uniji Rusije i Belorusije.

"Ukoliko niko nije protiv toga da Kazaһstan i druge zemlje imaju tako bliske odnose, kao što imamo sa Ruskom Federacijom, stvari su jednostavne. Unija Belorusije i Rusije je otvorena za sve sve, i samim tim, biće nuklearnog oružja za sve", rekao je beloruski lider u intervjuu.

On se zatim ogradio da je ono što je rekao isključivo njegovo mišljenje, ali ne i mišljenje Rusije.

Sporazum o uspostavljanju Savezne države Belorusije i Rusije koji je potpisan 1999. godine, uspostavio je pravnu osnovu za ovaj savez koji je obuһvatao ekonomsku, informatičku, teһnološku, poljoprivrednu i graničnu bezbednost, između dve zemlje.

Još uvek nije jasno koliko je otvoren Lukašenkov poziv za pridruživanje, jer on nije otkrio detalje. Međutim, njegovi komentari o navodnoj podeli nuklearnog oružja onima koji se pridruže savezu će verovatno povećati zabrinutost, pogotovo jer je i zvanična moskva više puta pretila da će upotrebiti nuklearno oružje ukoliko bude ugrožena.

Lukašenko je prošlog četvrtka rekao da je započet transport taktičkog nuklearnog oružja iz Rusije u Belorusiju, nakon sporazuma koji su potpisali Moskva i Minsk.

"Bilo je potrebno da se pripreme skladišta. Sve smo završili u vezi sa tim, pa je raspoređivanje nuklearnog oružja započeto", rekao je Lukašenko.

On je takođe obećao da će oružje biti bezbedno.

"O tome se čak i ne raspravlja. Ne brinite za nuklearno oružje. Mi smo odgovorni za ovo. To su ozbiljna pitanja. Ovde će sve biti u redu", dodao je beloruski predsednik, a penosi CNN.

Zvanična Moskva se još uvek nije oglasila ovim povodom.

Ruski predsednik Vladimir Putin je rekao da će Rusija zadržati kontrolu nad bilo kojim taktičkim nuklearnim oružjem stacioniranim u Belorusiji, a taj potez uporedio je sa praksom Vašingtona koji drži taktičko nuklearno oružje u svojim NATO bazama u Evropi.

Belorusija nije imala nuklearno oružje na svojoj teritoriji još od ranih 1990-ih. Ubrzo nakon sticanja nezavisnosti nakon raspada Sovjetskog Saveza, pristala je da prenese svo oružje za masovno uništenje koje je tamo stacionirano nazad u Rusiju.

Otkako je počeo rat u Ukrajini, Putin je u više navrata koristio oštru retoriku, kako bi pretio eskalacijom nuklearnog rata. On je u martu rekao da će Moskva završiti izgradnju specijalnog skladišta za taktičko nuklearno oružje u Belorusiji do početka jula, i rekao da je Rusija već izvršila transfer Belorusiji raketnog sistema kratkog dometa Iskander, koji može da se ugradi sa nuklearnim ili konvencionalnim bojevim glavama.

Taktičko nuklearno oružje je manje od strateškog nuklearnog oružja, koje može desetkovati čitave gradove, i dizajnirano je za upotrebu na ograničenom bojnom polju. Međutim, njihov eksplozivni prinos je i dalje dovoljan da izazove velika razaranja, kao i kontaminaciju radijacijom.

Oštre osude Zapada

SAD i EU, kao i opozicioni lideri u Belorusiji, osudili su potez za raspoređivanje ruskog taktičkog nuklearnog oružja u Belorusiji.

"To je najnoviji primer neodgovornog ponašanja koji smo videli od Rusije od njene potpune invazije na Ukrajinu pre više od godinu dana", rekao je u četvrtak portparol američkog Stejt departmenta Metju Miler.

Miler je dodao da uprkos izveštaju o transferu, SAD ne vide nikakav razlog za prilagođavanje njihovog strateškog nuklearnog stava, a takođe je rekao i da nema indikacija da se Rusija sprema da upotrebi nuklearno oružje.

EU je nazvala sporazum Moskve i Minska "korakom koji će dovesti do dalje izuzetno opasne eskalacije".

A savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak napisao je u nedelju na Tviteru da Lukašenkove reči direktno ukazuju na to da Ruska Federacija namerno ubija koncept globalnog nuklearnog odvraćanja i sahranjuje ključni Globalni ugovor o neširenju nuklearnog oružja.

Članovi beloruske opozicije takođe su kritikovali sporazum, a liderka opozicije u egzilu Svetlana Tihanovskaja je u objavi na Tviteru rekla da "moramo učiniti sve da sprečimo Putinov plan da razmešta nuklearno oružje u Belorusiji".

"To direktno krši naš ustavni nenuklearni status i obezbedilo bi rusku kontrolu nad Belorusijom za naredne godine. I to bi dodatno ugrozilo bezbednost Ukrajine i cele Evrope", rekla je ona.

Analitičari upozoravaju da oko transfera ima još dosta detalja koji nisu poznati javnosti.

"Ne znamo da li je još fizički počelo premeštanje, iako Lukašenko kaže da jeste. Ne znamo da li je neko oružje zaista napustilo Rusiju, ne znamo kada će biti raspoređeno, ne znamo kakvo će oružje biti raspoređeno", rekao je stručnjak za nacionalnu bezbednost Džo Krinicione za CNN.

On je rekao da će to biti istorijska prekretnica, ukoliko se nastavi.

"Ne možemo da se setimo još jednog incidenta gde je, tokom krize, nuklearna naoružana država izbacila svoje oružje iz garnizona i stavila ga na teren, što je zapravo ono što Putin sada radi", rekao je on.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    29. maj 2023 | 09:32

    SLOBODAN SVET NESME PASTI POD NATO ROPSTVO I TIRANIJU NJIHOVIH FASISTA!!!

  • RS

    29. maj 2023 | 09:46

    Najveći problem Srbije sto nema nuklearno oružje.Da su iste bile postavljene u Subotici, Somboru,da li bi fašisti krenuli na Srbiju?!

  • Nikolas

    29. maj 2023 | 09:18

    NAZALOST SAMO NUKLEARNO ORUZJE GARANTUJE MIRAN SAN OD OSVAJACKIH NATO PLANOVA!!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA