Vreme čitanja: oko 2 min.

Manekenka haljinom sa omčom htela da podigne svest o masovnim pogubljenjima u Iranu: Izazvala haos na mrežama

Vreme čitanja: oko 2 min.

Malagin video i izbor odeće postao je viralan na internetu, a novinari, politički analitičari i vladini zvaničnici ili hvale ili kritikuju manekenku zbog njenog video snimka

  • 0
Mahlagha Jaberi Foto: Mickael Chavet / Zuma Press / Profimedia

Iranska manekenka Malaga Džaberi, izazvala je veliku pažnju na društvenim mrežama nakon sto se na filmskom festivalu u Kanu pojavila u haljini koja je na sebi imala deo oko vrata koji podseća na omču.

Ona je ovim potezom želela da se suprotstavi sve ćešćim egzekucijama u Iranu.

Džaberi, koja ima 33 godine, objavila je video na svom Instagram profilu koji je posvetila iranskom narodu nakon pojavljivanja na Filmskom festivalu u Kanu. Ona je podelila video sa heštegom #StopExecutionsInIran.

Iran je poslednjih nedelja pogubio više građana vešanjem, uprkos osudi Bajdenove administracije i upozorenju da vladajući režim ne sprovodi ova pogubljenja.

Zemlja je izvršila najmanje 90 pogubljenja u poslednjih 18 dana, označavajući maj kao najkrvaviji mesec u toj zemlji u poslednjih pet godina, prema norveškoj grupi za ljudska prava Irana.

Malagin video i izbor odeće postao je viralan na internetu, a novinari, politički analitičari i vladini zvaničnici ili hvale ili kritikuju manekenku zbog njenog video snimka.

Levičarski novinar Jašar Ali kritikovao ju je zbog videa, koji je nazvao sramotnim.


"Dok su nevini Iranci pogubljeni, Malaga Džaberi je pomislila da bi bila dobra ideja da obuče haljinu koja ima omču u sebi, a zatim snimi zavodljiv video koristeći pesmu koja je postala himna demonstranata. Apsolutno sramotno. A onda je završila video sa porukom "zaustavite pogubljenja" i nijedan drugi kontekst ili informacija nije izrečena, zato mi deluje beskorisno", napisoa je on.

Viši saradnik Instituta Hadson, Majkl Doran, rekao je da je sporna haljina oblik protesta koji upada u oči.

Savetnik ministra unutrašnjih poslova Ukrajine Anton Geraščenko napisao je da je Malagina haljina znak da je ona hrabra.

"Samo ove godine u Iranu je pogubljeno više od 200 ljudi. Još jedna hrabra žena. Možda da su žene većina u politici ne bi više bilo ratova? Šta mislite?", napisao je Garščenko.

Nakon oprečnih reakcija, na Instagramu s epovodom ove situacije oglasila i manekenka.

"Drugačiji izgled 76. filmskog festivala u Kanu. Želeli smo da iskoristimo glamur u Kanu i kropz haljinu skrenemo pažnju na masovna pogubljenja u Iranu. Nažalost, političke izjave nisu dozvoljene na filmskom festivalu i obezbeđenje me je sprečilo da pokažem zadnji deo haljine, ali značenje omče je bilo dobro shvaćeno", rekla je manekenka.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA