Vreme čitanja: oko 2 min.

Kijev očekuje ogromnu pomoć saveznika: Ukrajina će uskoro steći ozbiljnu nadmoć nad Rusijom?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Holandija i Ujedinjeno Kraljevsrtvo su prvi "povukli nogu", očekuje se da i druge zemlje reaguju na isti način.

  • 14
Avion F16, F-16 Pixabay

Višemesečno odlučno lobiranje ukrajinskih zvaničnika urodilo je plodom ranije ovog meseca kada su Holandija i Ujedinjeno Kraljevstvo najavile novu inicijativu za obuku ukrajinskih pilota za upravljanje lovcima F-16 proizvedenim u kompaniji "Lockheed Martin".

Program obuke gotovo garantuje da će barem jedan od stranih saveznika Ukrajine donirati višak F-16. Pitanje je – koje? I koliko je okretnih, supersoničnih F-16 dovoljno da napravi razliku u 15-mesečnom ratu Rusije protiv Ukrajine?

Dok mnoge zemlje NATO koriste F-16, samo neke su u poziciji da brzo doniraju ove lovce, piše "Forbes". Iako mnoge od ovih zemalja nabavljaju stelt lovce F-35 da zamene svoje stare F-16 iz 1980-ih.

Holandija ima 24 aktivna F-16AM/BM, plus još 18 u skladištu. Nakon što je rasprodala većinu svojih starih F-16AM/BM u korist novih F-35, Norveška još ima desetak starijih aviona negde u nekom hangaru. Danska ima oko tri desetine F-16AM/BM i drži još dvadesetak u rezervi.

Ako Holanđani, Norvežani i Danci daju svaki F-16 koji sada mogu da rezervišu, Ukrajina bi mogla imati čak 50 F-16 već ovog leta. Je li to dovoljno?

Da, prema rečima brigadnog generala ukrajinskog vazduhoplovstva Serhija Golubcova. "Da bi se planirala operacija od A do Z, mislim da vredi govoriti o najmanje eskadrili, najmanje 12 do 16 aviona", rekao je Golubcov.

Ali dok bi desetak F-16 moglo da formira koherentnu jedinicu, bilo bi potrebno nekoliko takvih jedinica da se promeni lokalni vazdušni balans snaga na jednom delu ukrajinskog fronta.

"Ako će to biti najmanje tri do četiri eskadrile, mislim da ćemo u odvojenom pravcu moći da steknemo nadmoć u vazduhu i nateramo neprijatelja da potpuno odustane od udara koje trenutno izvodi na određenom području", rekao je Golubcov.

Tri ili četiri eskadrile, svaka sa 12 do 16 F-16, daju oko 50 F-16. To je minimalni broj koji bi Holandija, Norveška i Danska odmah trebalo da mogu da doniraju.

Sjedinjene Države, naravno, drže stotine Block 25 i Block 30/32 F-16C/D u dugotrajnom skladištenju. Ali većina njih miruje u pustinji Arizone godinama, ako ne i decenijama. I ne lete. Izostavljeni su od remonta i periodičnih nadogradnji koje aktivne F-16 drže bezbednim i relevantnim.

Američka vojska bi morala da remontuje ove uskladištene F-16 pre nego što ih preda. To može potrajati mesecima. Tako su evropski F-16AM/BM najbolje kratkoročno rešenje za potrebe ukrajinskih snaga. Američki F-16C/D bi mogli biti dugoročno rešenje.

Ali da budemo jasni, Ukrajinci će uzeti ono što mogu da dobiju, kada to mogu da dobiju — i onda to najbolje iskoriste. Golubcov je naglasio da će čak pronaći način da rasporedi mali broj F-16 tako što će ih naoružati municijom dugog dometa i uklopiti ih u postojeće snage ukrajinskog vazduhoplovstva od 120 sovjetskih lovaca Suhoj i MiG.

"Mi kažemo: dajte nam bar nekoliko aviona sposobnih da lansiraju raketu na udaljenosti većoj od 100 kilometara i sakrićemo ih u borbenim sastavima onih aviona koje imamo", rekao je Golubcov.

(Telegraf.rs)

Video: Ruski avioni patrolirali Arktikom, pomno ih pratili američki lovci

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA