Vreme čitanja: oko 1 min.

Novi zakon otvara Švedskoj put u NATO: Očekuje se da će pristupiti alijansi u narednim nedeljama

Vreme čitanja: oko 1 min.

Zvanična Ankara tvrdi da se u Švedskoj kriju pripadnici ekstremističkih grupa koje Turska smatra terorističkim, ali, kako je istakao Bilstrom, novi zakon učiniće ilegalnim aktivnosti organizovanja sastanaka zabranjenih grupa ili obezbeđivanja logističke ili finansijske pomoći, čak i hrane za te organizacije

  • 4
Švedska NATO Foto: Shutterstock

Novi švedski zakon o antiterorizmu koji ove nedelje stupa na snagu trebalo bi da otvori put toj zemlji da premosti veto Turske i priključi se NATO savezu već u narednim nedeljama, izjavio je danas švedski ministar spoljnih poslova Tobijas Bilstrom.

Švedska i Finska aplicirale za članstvo u NATO nakon napad Ruske Federacije na Ukrajinu 2022. godine i Finska se u aprilu ove godine pridružila Severnoatlantskoj alijansi dok je prijem Švedske odložen uprkos dogovoru postignutom u Madridu prošle godine o ispunjenju bezbednosnih zahteva koje postavila zvanična Ankara, navodi Rojters.

"Ovaj novi zakon će popuniti prazninu u postojećem antiterorističkom zakonskom okviru", rekao je Bilstrom novinarima u gradu Luleo na severu Švedske i objasnio da nacionalno zakonodavstvo do sada nije izričito zabranjivalo učešće u radu terorističke organizacije.

Zvanična Ankara tvrdi da se u Švedskoj kriju pripadnici ekstremističkih grupa koje Turska smatra terorističkim, ali, kako je istakao Bilstrom, novi zakon učiniće ilegalnim aktivnosti organizovanja sastanaka zabranjenih grupa ili obezbeđivanja logističke ili finansijske pomoći, čak i hrane za te organizacije.

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je u utorak da će Vašington nastaviti da radi na okončanju procesa pristupanja Švedske Severnoatlantskoj alijansi do samita šefova država članica NATO koji će biti održan sredinom jula.

"Verujemo da je došlo vreme za prijem Švedske i da nema razloga da se ne napreduje u tom procesu. Turska je izrazila legitimnu zabrinutost, ali raduje me što će taj proces biti završen u narednim nedeljama. Ne sumnjam da može tako da bude i mi to očekujemo", poručio je Blinken.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Z

    1. jun 2023 | 06:42

    Džaba im i da se uključe u svemirsku federaciju kad su kao društvo propali skroz! Puno afrikanaca ,šipaca ,gejeva pi ne bi tamo više otišao ni za kakve pare!

  • Nikolas

    1. jun 2023 | 07:48

    JADNO I ZALOSNO !!!!

  • mihailovic

    1. jun 2023 | 08:31

    Svedski narod nezeli u NATO ali Svedska demokrstija je diktatura zakons koje stvaraju protivno voliji naroda.Svedska je zemlja sve samo ne neutralna zvanicna politika Svedske je biila uvek kameleonska.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA