Vreme čitanja: oko 1 min.

Danas je važan dan za uhapšene Hrvate u Zambiji: Da li ih čeka sloboda ili novo suđenje?

Vreme čitanja: oko 1 min.

Hrvati su u zatvoru u Zambiji proveli više od sedam meseci

  • 0
Hrvati Zambija trgovina ljudima usvojitelji usvajanje dece Foto: Tanjug/AP

Danas bi mogao biti poznat ishod za osmoro Hrvata koji su već sedam meseci u Zambiji. Nakon što je sudija u ponedeljak zaključila ročište i obznanila da će konačnu odluku doneti u četvrtak, ostaje da se vidi kako će, reagovati tužilaštvo i obrana.

Naime, postoji mogućnost da i u slučaju zaključenja ročišta bude pokrenuto drugo, što bi za četiri uhapšena para značilo još nekoliko meseci boravka u Zambiji, a možda i više.

Podsetimo, osmoro Hrvata zambijski sud je već jednom oslobodio u februaru, ali ih je policija ponovno uhapsila na aerodromu i vratila u pritvor, a sud je ponovno podigao optužnicu protiv njih. Razlog za to bila je anonimna prijava koja je došla iz Hrvatske. Izvor blizak porodici tvrdi za Index da se optuženi nadaju da će se njihova višemesečna agonija danas završiti.

Situacija s decom još je nepoznata. Prethodno je prošle nedelje objavljeno u medijima da su deca smeštena u nekoj vrsti maloletničkog zatvora, jer ne postoje domovi za nezbrinutu decu, da bi naknadno Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova izvestilo da su decu iz DR Konga koju su četiri hrvatska para nameravala da usvoje preuzele zambijske službe socijalne zaštite, da su na sigurnom i da imaju dobre uslove.

Ipak, deo članova porodica optuženih smatra da su deca, kad već imaju isključivo hrvatske dokumente, trebala biti u Hrvatskoj bez obzira na suđenje u Zambiji. Za sada od svih nadležnih institucija i advokata pristiže jako malo informacija. Najveći razlog za to je negodovanje zambijskih sudija koji smatraju da se ovaj slučaj ne bi trebalo da se intenzivno pratiti jer bi mogao da utiče na tok i ishod suđenja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA