• 2

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kina se priprema za "najgori scenario": Si odžao sastanak sa najvišim zvaničnicima za nacionalnu bezbednost

Vreme čitanja: oko 2 min.

Si Đinping je rekao da Kina mora da ubrza modernizaciju svog sistema nacionalne bezbednosti i sposobnosti, sa fokusom na to da ih učini efikasnijim u "stvarnoj borbi i praktičnoj upotrebi".

 • 2
Si Đinping

Foto: Tanjug/AP

Kineski lider Si Đinping pozvao je svoje najviše zvaničnike za nacionalnu bezbednost da razmisle o "najgorim" scenarijima i pripreme se za "olujno more", dok vladajuća Komunistička partija pojačava napore da se suprotstavi svim uočenim unutrašnjim i spoljnim pretnjama.

"Složenost i teškoća pitanja nacionalne bezbednosti sa kojima se sada suočavamo značajno su porasli", rekao je Si u utorak na sastanku partijske Komisije za nacionalnu bezbednost, prenela je državna novinska agencija Sinhua, prenosi CNN.

"Moramo se pridržavati osnovnog razmišljanja i razmišljanja o najgorem scenariju i pripremiti se da se podvrgnemo velikim testovima jakih vetrova i burnih talasa, pa čak i opasnih, olujnih mora", dodao je on.

Najnovija stroga uputstva Sija, najmoćnijeg kineskog lidera u poslednjih nekoliko decenija, dolaze u trenutku kada se Peking suočava sa mnoštvom izazova.

Suočen sa situacijom koju je nazvao "kompleksnom i teškom", Si je rekao da Kina mora da ubrza modernizaciju svog sistema nacionalne bezbednosti i sposobnosti, sa fokusom na to da ih učini efikasnijim u "stvarnoj borbi i praktičnoj upotrebi".

On je takođe pozvao Kinu da nastavi sa izgradnjom sistema za praćenje rizika i ranog upozorenja za nacionalnu bezbednost, unapredi obrazovanje o nacionalnoj bezbednosti i poboljša upravljanje bezbednošću podataka i veštačke inteligencije.

Od dolaska na vlast Si je od nacionalne bezbednosti napravio ključnu paradigmu koja prožima sve aspekte kineske uprave, kažu stručnjaci.

On je proširio koncept nacionalne bezbednosti da pokrije sve od politike, ekonomije, odbrane, kulture i ekologije do sajber prostora. Proteže se od dubokog mora i polarnih regiona do svemira, kao i velikih podataka i veštačke inteligencije.

Pod Sijevim pojmom "sveobuhvatne nacionalne bezbednosti", Kina je uvela niz zakona kako bi se zaštitila od uočenih pretnji, uključujući zakone o borbi protiv terorizma, kontrašpijunaži, sajber bezbednosti, stranim nevladinim organizacijama, nacionalnim obaveštajnim službama i bezbednosti podataka.

Nedavno je proširio delokrug svog već širokog zakona o kontrašpijunazi sa pokrivanja državnih tajni i obaveštajnih podataka na bilo koje "dokumente, podatke, materijale ili predmete koji se odnose na nacionalnu bezbednost i interese".

"Sve u Sijevoj NR Kini je nacionalna bezbednost i sve je intenzivniji fokus na boljoj koordinaciji bezbednosti i razvoja, a čini se da bezbednosna strana pobeđuje nad ekonomskom", napisao je Bil Bišop, dugogodišnji ekspert za Kinu, u biltenu "Sinocizam".

U Hong Kongu je Peking nametnuo sveobuhvatan zakon o nacionalnoj bezbednosti kako bi iskorenio neslaganje nakon što su veliki demokratski protesti uzdrmali grad.

Percepcija da je bezbednost zamenila ekonomski rast kao glavni prioritet Pekinga je pojačana nedavnim višestrukim racijama na strane kompanije, uključujući američku konsultantsku firmu "Bain & Company" i firmu "Mintz Group".

Napadi su uplašili međunarodne kompanije, u vreme kada kineska vlada pokušava da pridobije strane investicije kako bi pomogla u oživljavanju usporavanja privrede otežane trogodišnjim restrikcijama zbog pandemije.

U martu su kineske vlasti pritvorile Japanca koji je radio za kompaniju "Astellas Pharma" u Pekingu zbog sumnje da je špijun – on je 17. japanski državljanin koji je priveden u Kini od uvođenja zakona o kontrašpijunaži 2014. godine.

Na sastanku u utorak, Si je rekao da Kina mora proaktivno da oblikuje "bezbedno spoljno okruženje" kako bi bolje održala bezbednost "otvaranja" zemlje i "promovisala duboku integraciju razvoja i bezbednosti".

(Telegraf.rs)

Video: Kineska vojska započela veliku vojnu vežbu blizu Tajvana čim je Nensi Pelosi stigla

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Nikolas

  1. jun 2023 | 11:02

  RUSIJA RATUJE PROTIV NATO ALIJANSE U UKRAJINI A SLEDECA JE KINA KOJA CE RATOVATI NA TAJVANU !!! NATO MORA BITI ZAUSTAVLJEN I NESME ZAVLADATI FASIZAM U SVETU !!!!!!

  16
  1

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA