• 20

Vreme čitanja: oko 5 min.

Stoltenberg: Ukrajina će postati članica NATO, a Rusija neće pobediti u ovom ratu

Vreme čitanja: oko 5 min.

"V​eć smo imali dobre neformalne razgovore i slažemo se oko nekih ključnih poruka. Još prošle godine svi saveznici su se složili da će Ukrajina postati članica i mi činimo konkretne korake jer Ukrajina ide ka NATO-u", rekao je Stoltenberg.

 • 20
Jens Stoltenberg

Tanjug/AP

Ukrajina će postati članica NATO, kao i Švedska, a Rusija ovaj rat neće i ne može dobiti, rekao je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

Stoltenberg je uoči neformalnog sastanka ministara inostranih poslova NATO-a u Oslu, Norveška, u okviru priprema za predstojeći samit Alijanse u Viljnusu i julu, održao konferenciju za novinare na kojoj je govorio o ratu u Ukrajini, proširenju Alijanse, kao i o drugim temama.

"Tokom poslednjih meseci, NATO saveznici i partneri pružili su neviđen nivo podrške Ukrajini, pomažući im da ponovo zauzmu i oslobode ukrajinsku teritoriju", rekao je Stoltenberg na početku, dodavši da se svi saveznici slažu da će Ukrajina postati članica Alijanse i da je na NATO saveznicima i Ukrajini da odluče kada će se to desiti.

"Nije na Moskvi da ima veto protiv proširenja NATO-a", rekao je Stoltenberg.

"Moramo da obezbedimo da Ukrajina pobedi posle ovog rata. A kada se rat završi, moramo da obezbedimo da se istorija ne ponovi, da ovaj obrazac ruske agresije na Ukrajinu zaista prestane i stoga moramo da imamo uspostavljene okvire da obezbedimo garancije za ukrajinsku bezbednost nakon završetka rata , tako da se istorija ne ponavlja", rekao je on, dodavši da će se razgovarati i o drugim pitanjima, uključujući odvraćanje i odbranu.

Što se povećanja budžeta za odbranu članica NATO tiče, on je rekao da će se pobrinuti da dva odsto BDP-a ne bude plafon, već minimum za ono što je potrebno za ispunjavanje obaveza kao NATO saveznika.

"Takođe ćemo se pozabaviti kako da dodatno ojačamo naše partnerstvo sa indopacifičkim partnerima, Australijom, Japanom, Novim Zelandom i Južnom Korejom, a zatim očekujemo da mnogi saveznici izraze snažnu podršku Švedskoj, postajući punopravni član Alijanse što pre moguće", dodao je Stoltenberg, rekavši da je o tome razgovarao sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom.

Jens Stoltenberg

Tanjug/AP

Među brojnim pitanjima koja su interesovala novinare bilo je i kako će ubediti Erdogana i Tursku da prihvate Švedsku kao članoci NATO.

"Dakle, pre svega, moramo zapamtiti da su svi saveznici, takođe i Turska, pozvali Švedsku da postane punopravni član. To se desilo na samitu NATO prošle godine u Madridu, a do sada je ovo bio veoma brz proces pristupanja jer su Finska i Švedska aplicirale u maju, već u junu, pozvane su i Finska i Švedska. Finska je već punopravna članica i uveren sam, naravno, da će i Švedska biti članica i onda radimo na tome da se to desi što je pre moguće."

"Moja poruka je da je švedsko članstvo, punopravno članstvo u NATO dobro za Švedsku, dobro je za nordijske zemlje, za Norvešku, za baltički region, ali je dobro i za ceo NATO. Ovo će ojačati NATO, učiniti NATO jačim, a to je, naravno, dobro i za Tursku i sve druge saveznike. I opet, važna odluka da se pozove Švedska desila se prošle godine, a to je takođe, stavilo Švedsku na mnogo sigurnije i jače mesto. Švedska se sada sve više integriše u strukture NATO, naše vojne strukture, naše civilne strukture, a nekoliko saveznika je takođe pružilo bilateralna bezbednosna jamstva za Švedsku. Dakle, apsolutno je nezamislivo da će biti bilo kakve pretnje ili bilo kakvog napada na Švedsku bez reagovanja NATO-a. Otputovaću u Ankaru u bliskoj budućnosti, kada tačno, još nije odlučeno", rekao je Stoltenberg.

Što se članstva Ukrajine tiče, Stoltenberg je uveren da će se i po tom pitanju pronaći konsenzus.

"V​eć smo imali dobre neformalne razgovore i slažemo se oko nekih ključnih poruka. Još prošle godine svi saveznici su se složili da će Ukrajina postati članica i mi činimo konkretne korake jer Ukrajina ide ka NATO-u. Približava se NATO standardima, opremi, doktrinama, a mi im pomažemo da to rade dok govorimo, a mi to radimo od 2014.", rekao je on.

Stoltenberg je po tom pitanju dodao da je pod početka ruske invazije Ukrajina dobila značajnu vojnu podršku, uključujući obuku.

"Pomažemo Ukrajini da se približi članstvu u NATO. Dakle, kada saveznici počnu da ih, na primer, obučavaju da koriste avione NATO standarda četvrte generacije, to im pomaže da zaista budu u stanju da upravljaju modernim avionima, ali im takođe pomaže da se približe NATO-u, NATO doktrinama i interoperabilnosti. Dakle, da, krećemo se i da, svi saveznici se slažu da će Ukrajina postati članica."

Što se izjave koju je pre neko9liko dana dan, o tome da Ukrajina ima pravo da se brani povodom mogućih napada Kijeva na rusku teritoriju, Stoltenberg je rekao da je agresorski rat Rusije protiv Ukrajine očigledno kršenje međunarodnog prava.

"Pravo na samoodbranu je sadržano u Povelji UN i nema sumnje da je ovo agresijski rat predsednika Putina i Moskve protiv Ukrajine, a Ukrajina ima pravo da se brani. Predsedniče Putine, Moskva je započela ovaj rat i može da ga okonča ra. Mi podržavamo Ukrajinu, i nastavićemo da podržavamo Ukrajinu. Stajaćemo uz Ukrajinu koliko god bude potrebno i to ne čini NATO saveznike stranom u sukobu. Imamo pravo da podržimo Ukrajinu, a da ne postanemo strana u sukobu. I naravno, suštinski, NATO ima dva zadatka u ovom sukobu. Jedan je da pružimo podršku Ukrajini, kao što radimo. Drugi je da sprečimo ovaj sukob u Ukrajini, da rat agresije Rusije protiv Ukrajine eskalira izvan Ukrajine. I zato smo pojačali naše vojno prisustvo u istočnom delu Alijanse na teritoriji NATO, sa kopnenim snagama, vazduhoplovstvom, mornaričkim snagama da uklonimo svaki prostor nesporazumima i pogrešnim proračunima u Moskvi, o spremnosti NATO-a da zaštiti svaki pedalj NATO teritorija. Razlog zašto to radimo je naravno da sprečimo eskalaciju izvan Ukrajine", rekao je on.

Što se priče o dugoročnoj podršci Ukrajini tiče, on je rekao da će se u Viljnusu dogovoriti dugoročni plan višegodišnje podrške, "jer ono što nam je potrebno je da obezbedimo da kada se rat završi, da Ukrajina ima sposobnosti, snagu da se brani, a NATO saveznici će, naravno, obezbediti različite vrste vojske podršku".

"Ali NATO takođe sada istražuje kako možemo da im pomognemo da sprovedu ovu važnu tranziciju sa starih doktrina iz sovjetskog doba, municije, standarda, opreme na modernu NATO opremu i standarde. Ova tranzicija je počela, ali kada pogledate bojno polje u Ukrajini, vidite da je još dug put da se osigura da sve što oni rade bude u potpunosti interoperabilno sa NATO-om. Dakle, da im pomognemo da urade ovaj prelaz na NATO standarde, da modernizuju odbrambene i bezbednosne institucije. Očekujem višegodišnju posvećenost NATO saveznika, uključujući paket različitih vrsta podrške uz solidnije finansiranje", zaključio je Stolteberg.

(Telegraf.rs)

Video: Srpski naučnici sa NATO protiv terorizma: Radili na sistemu za identifikaciju ljudi s eksplozivom

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Nikolas

  1. jun 2023 | 12:19

  RUSIJA NESME DOZVOLITI NATO POBEDU !!!! NATO MORA NESTATI !!!

  42
  5

  Podelite komentar

 • Nikolas

  1. jun 2023 | 12:10

  A NECE NI NATO BITI POBEDNIK!!!

  37
  4

  Podelite komentar

 • Mladen

  1. jun 2023 | 12:22

  Znaci li to definitivno da opet gledamo paradu Ruskih Bacuski u Berlinu?

  36
  6

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA