Vreme čitanja: oko 2 min.

Imigraciono odeljenje u Zambiji odbilo da pusti decu Hrvata uprkos nalogu sudije?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vrhovni sud u Ndoli ranije je odbacio optužbe protiv osmoro Hrvata i dozvolio da se s usvojenom decom vrate u Hrvatsku

  • 0
Hrvati Zambija trgovina ljudima usvojitelji usvajanje dece Foto: Tanjug/AP

Imigraciono odeljenje Zambije odbilo je da pusti decu Hrvatima nakon što ih je Visoki sud Ndola oslobodio krivice.

Prema rečima jednog od njihovih advokata Kelvina Silvimbe, imigraciono odeljenje u Ndoli odbio je da pusti decu navodeći da čekaju dalja uputstva.

I to uprkos izdatom sudskom nalogu - otkrila je ekskluzivno za 24sata.hr zambijska novinarka.

Sudija potpisala nalog: Odmah pustite decu

Ovo je, kako se navodi, neverovatan razvoj situacije s obzirom na to da je sudija Visokog suda u Ndoli, Meri Mulanda donela odluku kojom se odbacuje optužba protiv osmoro Hrvata za trgovinu decom ističući kako odluka stupa na snagu odmah.

Takođe portal saznaje da u odluci koju je potpisala ova sudija stoji da se deca koja su pod starateljstvom odeljenja za socijalnu zaštitu i useljeništvo vrate podnosiocima zahteva odnosno pomenutim hrvatskim državljanima kao i da se dokumentacija koja je pod nadzorom suda obavezno vrati podnosiocima zahteva.

Ministar: Deca se vraćaju u Hrvatsku kao hrvatski državljani

Hrvatski ministar pravde Ivan Malenica ranije danas je u izjavi novinarima rekao da nema tačnu informaciju kada bi se četiri hrvatska para s decom trebalo da se vrate, ali ističe da bi to trebalo biti kada se ispune sve formalnosti i kada im se dokumenti vrate.

"Možda nije realno da bude danas, ali jerujem u narednim danima", dodao je te rekao da konzularna služba vodi računa o putu iz Zambije u Hrvatsku.

"Njima je priznata strana sudska odluka. Deca imaju dokumente, vraćaju se u Hrvatsku kao hrvatski državljani", ističe Malenica.

Podsetimo, četiri hrvatska para uhapšena su u Zambiji 7. decembra 2022. godine nakon što su usvojili decu iz sirotišta u DR Kongo. Imigracione službe i policija sumnjali su da je dokumentacija o usvajanju falsifikovana i da je reč o pokušaju trgovine decom. Tada je počela agonija koja je za uhapšene Hrvate trajala gotovo šest meseci, a deca su im oduzeta i smeštena pod staranje zambijskih socijalnih službi.

Optuženi hrvatski parovi prošle su nedelje prvi put nakon šest meseci videli svoju usvojenu decu kada su dovedena na sud kako bi ih Kombe Sakeni identifikovao. Taj je trenutak bio vrlo emotivan za sve u sudnici, a Hrvati su je napustili u suzama.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA