Vreme čitanja: oko 3 min.

Skandalozan intervju Endrjua Tejta, negirao optužbe za mizoginiju i silovanje: "Delujem po instrukcijama Boga"

Vreme čitanja: oko 3 min.

Tejt je rekao da servisu BBC čini uslugu ovim intervjuom

  • 1
Endrju Tejt Foto: Tanjug/AP

Kontroverzni bloger Endrju Tejt negirao je danas optužbe da podstiče kulturu mizoginije i branio svoju reputaciju u žustrom intervjuu za BBC.

Ovo je njegov prvi televizijski intervju od kad je smešten u kućni pritvor u aprilu u Rumuniji. Prethodno je više meseci proveo u rumunskom pritvoru.

Kada ga je novinarka BBC suočila sa nizom optužbi protiv njega, uključujući one za silovanje, trgovinu ljudima i eksploataciju žena, koje istražuje tužilaštvo u Rumuniji, on ih je odbacio.

Tejt tvrdi da deluje po Božjem uputstvu

Na pitanje da li njegovi kontroverzni stavovi o ženama štete mladim ljudima, influenser je tvrdio da je on "sila dobra" i da je "delovao po Božjim instrukcijama da čini dobre stvari".

Tejt koji je više puta izrazio nepoverenje u tradicionalne medije, ima brojne onlajn pratioce, ali njegove stavove niko ovako nije osporio u direktnom intervjuu, navodi BBC.

Britanski javni servis dodaje da je Tejt pristao na intervju bez postavljanja uslova.

On je odbacio kao lažna svedočenja pojedinih žena uključenih u trenutnu istragu koje su ga optužbile za silovanje i eksploataciju.

A jednu drugu ženu, koju je anonimno intervjuisao BBC početkom godine, okarakterisao je kao "imaginarnu" rekavši da ju je britanski servis izmislio.

Endrju Tejt Foto: Printscreen/Instagram/Cobratate

Ta žena pod pseudonimom Sofi rekla je za BBC radio da je pratila Tejta do Rumunije verujući da je zaljubljen u nju. Tamo je bila prinuđena da radi pred veb-kamerom i da istetovira Tejtovo ime na telu, rekla je ona.

Na pitanje o njenom svedočenju, Tejt je rekao da čini BBC-iju uslugu kao tradicionalnom mediju.

"Dajem vam na značaju time što razgovaram sa vama. A sad vam kažem, ta Sofi koju je BBC izmislio, nema lice. Niko ne zna ko je ona. Niko", rekao je Tejt.

Sofi inače sada pomaže rumunskom tužilaštvu u istrazi, dodaje BBC.

Takođe je rekao da su optužbe za mizoginiju "apsolutno smeće".

Na pitanje povodom organizacija koje ga krive za povećan broj incidenata u kojima su devojčice napadnute, a profesorke zastrašivane, rekao je da nikad "nije ohrabrivao učenike da napadaju nastavnike, bilo muške bilo ženske".

"Razumete li šta je sarkazam?"

"Propovedam naporan rad, disciplinu. Ja sam sportista. Zagovaram borbu protiv droge, alkohola, zločina, zagovaram religiju. Ja sam protiv svakog problema modernog društva", rekao je Tejt.

Tejt je sugerisao i da su neki njegovi komentari istrgnuti iz konteksta ili su izgovoreni kao šale, uključujući video-diskusiju u kojoj je rekao da intimni delovi tela žene pripadaju njenom muškom partneru.

"Ne znam da li razumete šta je sarkazam. Ne znam da li razumente šta je kontekst. Ne znam da li shvatate šta je satirični sadržaj", rekao je Tejt novinarki BBC koji napominje da Tejtov opis ne odgovara tonu onlajn snimka koji je britanski servis video.

Takođe je negirao navode o emotivnim manipulacijama nad ženama.

Inače, u tekstu BBC navodi se da je Tejt novinarki više puta tokom intervjua rekao da "govori glupe stvari" i da je trebalo da prethodno uradi istraživanje.

Takođe, intervju je snimao i njegov tim za sopstvenu upotrebu, a pošto je ekipa BBC otišla, Tejt je rekao da je BBC obećao da će postavljati samo "čista pitanja".

BBC je prethodno Tejtu poslao teme razgovora iz kurtoazije jer, kako navodi, prema uređivačkoj politici ne pristaje na pitanja unapred i jasno su rekli da će intervju imati široke teme sa "izazovnim pitanjima".

Inače, intervju je, kako se navodi trajao oko 40 minuta, a pre nego što je ekipa BBC stigla da napusti zgradu, Tejt je već objavio poruku na društvenim medijima obećavši javnosti da će objaviti svoju verziju intervjua, što je ubrzo i učinio.

(Telegraf.rs)

Video: Snimak koji je odao Endrjua Tejta i njegovu lokaciju

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA