Vreme čitanja: oko 1 min.

Počelo suđenje novinarkama koje su izveštavale o smrti Mahse Amini: Preti im smrtna kazna u Iranu

Vreme čitanja: oko 1 min.

Dvema ženama odvojeno se sudilo u ponedeljak i utorak na revolucionarnom sudu kojim je predsedavao ozloglašeni sudija Abolgasem Salavati

  • 0
Iran protest Foto: Tanjug/AP

Ove nedelje počelo je suđenje dvema novinarkama odgovornih za objavljivanje priče o Mahsi Amini, Kurdsko-iranskoj ženi koja je ubijena nakon što ju je prošle godine uhapsila iranska policija za moral.

Niloufar Hamedi i Elaheh Mohammadi bili su zatvorene si u Iranu poslednjih osam meseci i suočavaju se sa optužbama za zaveru i pobunu protiv nacionalne bezbednosti i antidržavnu propagandu, optužbe za moguću smrtnu kaznu, navode Reporteri bez granica (RSF) .

Dvema ženama odvojeno se sudilo u ponedeljak i utorak na revolucionarnom sudu kojim je predsedavao ozloglašeni sudija Abolgasem Salavati, navodi iranski proreformski list SharghDaili, a prenosi CNN.

Suđenje je usledilo nakon što su protesti širom zemlje potresli Iran prošle jeseni, pošto se gnev zbog režimskog tretmana žena i drugih pitanja razbuktao nakon smrti 22-godišnje Aminijeve.

Vlasti su nasilno ugušile višemesečni pokret, koji je predstavljao jednu od najvećih domaćih pretnji iranskom vladajućem klerikalnom režimu u više od jedne decenije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA