Vreme čitanja: oko 1 min.

Nacionalni spomenici vešticama: Planirani u skoro 20 gradova u Holandiji

Vreme čitanja: oko 1 min.

Žrtve su obično bile babice, iscelitelji ili žene koje su se skupljale lekovito bilje

  • 1
Veštice, Veštičarenje, Čarobnjaštvo, Lov na veštice, Rani novi vek

Spaljivanje veštica u Derenburgu (danas u pokrajini Saksonija-Anhalt) na nemačkoj gravuri iz 1555. Foto: Wikimedia Commons / Public domain / R. Decker, Hexen, p. 52 / Лобачев Владимир

Novoosnovana Nacionalna memorijalna fondacija veštica otpočela je danas kampanju u skoro 20 gradova širom Holandije sa ciljem podizanja nacionalnih spomenika žrtvama velikih spaljivanja veštica u srednjem i novom veku.

Kako prenosi ''NL tajms'', spaljivanja koja su se desila između 1450. i 1750. godine najviše su pogodila žene. U gradovima poput Amsterdama, Nijmegena, Delfta i Mastrihta, predstavnici Fondacije položili su cveće na mestima pogubljenja žrtava i čitali njihova imena.

„Lov na veštice je poslednji veliki istorijski masakr koji još uvek ismejavamo. Čineći to, propuštamo priliku da razotkrijemo duboki koren mizoginije", navodi se na veb-sajtu fondacije i dodaje da je vreme za podizanje istorijske svesti o suđenjima vešticama.

"Fizički spomenik u javnom prostoru mora da oda priznanje ovom bolnom delu naše nacionalne istorije. To će podići svest o tome šta je bio lov na veštice i šta je doneo do sada“, ističe se u saopštenju, prenosi Tanjug.

Pored toga, organizacija se nada da će memorijal podići svest o mizoginiji i edukovati studente o istoriji femicida, prenosi holandski portal.

Žrtve su obično bile babice, iscelitelji ili žene koje su se skupljale lekovito bilje, a koje su u vremenima političkih nemira ili katastrofa, često bile žrtveni jarci.

One su mučene i spaljivane na lomačama bez suđenja. Uprkos nepotpunoj dokumentaciji, prema većini procena, u Evropi je bilo najmanje 50.000 žrtava spaljivanja.

(Telergaf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Goran

    4. jun 2023 | 14:54

    A zasto su babice bile spaljivane? Zato sto su kao inflitrirane veštice ubijale mušku novorodjenčad me bi li stkle primat nad muškarcima u brojčanom stanju,desetina hiljada novorodjenčadi. Sa pravom su stradale. Dizati njima spomenik je čista mizandrijs dok mizoginija ne postoji.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA