Vreme čitanja: oko 3 min.

Kina o brodu koji se našao na putu američkom u Tajvanskom moreuzu: Optužila SAD da su provocirale Peking

Vreme čitanja: oko 3 min.

Američki razarač sa navođenim projektilima i kanadsku fregatu presreo je kineski ratni brod dok su prolazili kroz moreuz između samoupravnog ostrva Tajvana, koje Kina smatra svojom teritorijom, i kopnene Kine.

  • 0
Li Shangfu Šangfu  Kina ministar odbrane Foto: Tanjug/AP

Kineski ministar odbrane branio je plovidbu ratnim brodom preko puta američkog razarača i kanadske fregate koji prolaze kroz Tajvanski moreuz, rekavši na skupu nekih od najviših svetskih zvaničnika odbrane u Singapuru u nedelju da su takve takozvane patrole "slobode plovidbe" provokacija u Kini.

U svom prvom međunarodnom javnom obraćanju otkako je u martu postao ministar odbrane, general Li Šangfu je rekao da Kina nema problema sa "nevinim prolazom", ali da "moramo sprečiti pokušaje koji pokušavaju da iskoriste tu slobodu navigaciju (patrole), taj nevini prolaz, da bi izvršili hegemoniju plovidbe".

Američki ministar odbrane Lojd Ostin rekao je u subotu na istom forumu da Vašington neće "ustuknuti pred maltretiranjem ili prinudom" iz Kine i da će nastaviti redovno da plovi kroz Tajvanski moreuz i Južno kinesko more kako bi naglasio da su to međunarodne vode, suprotstavljajući se širokim teritorijalnim pretenzijama Pekinga.

Istog dana, američki razarač sa navođenim projektilima i kanadsku fregatu presreo je kineski ratni brod dok su prolazili kroz moreuz između samoupravnog ostrva Tajvana, koje Kina smatra svojom teritorijom, i kopnene Kine.

Kineski brod je pretekao američki brod, a zatim skrenuo preko njegovog pramca na udaljenosti od oko 140 metara na "nebezbedan način", prema američkoj indo-pacifičkoj komandi.

Pored toga, SAD su saopštile da je kineski borbeni avion J-16 krajem prošlog meseca "izveo nepotrebno agresivan manevar" dok je presreo izviđački avion američkog vazduhoplovstva iznad Južnog kineskog mora, leteći direktno ispred nosa aviona.

Ti i prethodni incidenti izazvali su zabrinutost zbog mogućeg udesa koji bi mogao dovesti do eskalacije između dve nacije u trenutku kada su tenzije već visoke.

Li je sugerisao da su SAD i njihovi saveznici stvorili opasnost i da bi umesto toga trebalo da se usredsrede na "dobru brigu o sopstvenom teritorijalnom vazdušnom prostoru i vodama".

Li Shangfu Šangfu  Kina ministar odbrane Foto: Tanjug/AP

"Najbolji način je da zemlje, posebno pomorska plovila i borbeni avioni zemalja, ne vrše zatvaranja oko teritorija drugih zemalja. Koja je svrha ići tamo? U Kini uvek kažemo: "Gledaj svoja posla"", poručio je on.

U opsežnom govoru, Li je ponovio mnoge od dobro poznatih stavova Pekinga, uključujući njegovu tvrdnju o Tajvanu, nazivajući to "suštinom naših suštinskih interesa".

On je optužio SAD i druge da se "mešaju u unutrašnje stvari Kine" pružajući Tajvanu odbrambenu podršku i obuku, i vršeći diplomatske posete na visokom nivou.

Šangfu je upozorio danas da bi sukob Kine i Sjedinjenih Američkih Država bio "nepodnošljiva katastrofa" i poručio da njegova zemlja teži dijalogu, a ne konfrontaciji.

Obrativši se delegatima na bezbednosnom samitu Šangri-La u Singapuru, kineski ministar odbrane je u generalskoj uniformi Narodne oslobodilačke vojske Kine predočio da je "svet dovoljno velik da Kina i SAD mogu da napreduju zajedno", prenosi Rojters.

"Kina i SAD imaju različite sisteme i jesu različite na mnogo drugih načina. Međutim, to ne bi trebalo da spreči dve strane da tragaju za zajedničkom osnovom i zajedničkim interesima u razvoju i produbljivanju bilateralne saradnje", rekao je Li.

Upozorio je da je "ponovo oživeo mentalitet Hladnog rata u azijsko-pacifičkom regionu", iako, kako je rekao, njegova zemlja teži dijalogu umesto konfrontaciji. Li je indirektno kritikovao SAD, optužujući "neke zemlje" za intenziviranje trke u naoružanju i namerno mešanje u unutrašnje stvari drugih država. "Uzajamno poštovanje bi trebalo da nadvlada maltretiranja i hegemoniju", poručio je kineski ministar odbrane Li Šangfu.

Američki ministar odbrane Lojd Ostin je ukorio Kinu zbog odbijanja vojnih pregovora, ostavljajući dve supersile u ćorsokaku oko rešavanja spornih pitanja Tajvana, teritorijalnih razmirica u Južnom kineskom moru i ograničenja koja je uveo predsednik SAD Džozef Bajden na izvoz poluprovodnika.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA