Vreme čitanja: oko 2 min.

Kako Prigožin zarađuje od rata u Ukrajini: Ima par načina da napuni svoje džepove na račun mrtvih vojnika

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ruska aktivistkinja za ljudska prava Olga Romanova je u razgovoru za Bild objasnila kako je Prigožin, nekadašnji kuvar ruskog predsednika Vladimira Putina, izgradio unosan sporedni posao

  • 9
Yevgeny Prigozhin Jevgenij Prigožin Foto: Tanjug/AP

Dok besni ruski rat u Ukrajini i gubici su veliki sa obe strane, pojedinci profitiraju od sukoba, a među njima je navodno i Jevgenij Prigožin. Kruže glasine da je lider Vagnera jedan od najvećih ratnih profitera, prenosi Bild.

Ruska aktivistkinja za ljudska prava Olga Romanova je u razgovoru za Bild objasnila kako je Prigožin, nekadašnji kuvar ruskog predsednika Vladimira Putina, izgradio unosan sporedni posao.

"Rusija je svim plaćenicima obećala mesečnu platu od 2.300 evra (200.000 rubalja) i upravo je to Prigožin iskoristio da napuni svoje džepove", rekla je Romanova, koja je i osnivač organizacije "Rusija iza rešetaka".

Kako je i ranije izveštavano, Prigožin je iz zatvora izvadio ubice i druge kriminalce kako bi učestvovali u ratu u Ukrajini. Osim isplate plata, zločince uglavnom privlači oslobađanje od zatvorske kazne nakon šest meseci na frontu.

"Njima se plate isplaćuju tek nakon šest meseci na frontu. Ali samo mali broj njih preživi tako dugo. Procenjuje se da su jedinice grupe do sada imale gubitke i do 80 odsto. Plate mrtvih je tada zadržala grupa Vagner", tvrdi Romanova.

Jevgenij Prigožin Vagner Foto: Tanjug/AP

U slučaju smrti u Ukrajini, ruske vlasti su takođe obećale da će porodicama palih boraca platiti pet miliona rubalja (57.603 evra). Međutim, kako tvrdi Romanova, u mnogim slučajevima Prigožin je novac zadržao za sebe.

"Većina kriminalaca je provela život u kaznenim logorima poslednjih godina i imali su mali ili nikakav kontakt sa svojim porodicama. Ako padnu na frontu, više nema kome da se plati novac. Prigožin takođe zadržava ovaj novac za sebe", rekla je Romanova.

Ona tvrdi da Prigožin stavlja novac u džep i na druge načine.

"Zatvorenici koji imaju nekoga plaćaju Prigožinu velike svote novca kako bi kupili njihovu slobodu, a za to postoji i taktika. Odvedu ih u planine Čečenije, gde služe šest meseci. Nakon toga se navodi da su ovo vreme proveli u Ukrajini i puštaju in na slobodu", objasnila je ona.

Na ovaj način, prema rečima Romanove, nestale su brojne ubice, a između ostalog, nekoliko ubica koje su učestvovale u ubistvu opozicionog političara Borisa Njemcova.

"Naravno, Prigožin je tokom rata stekao najveće političke dobitke. Pre rata, malo ko ga je u Rusiji poznavao. Većina ljudi sada zna ko je on. Čak mu je dozvoljeno da igra neku vrstu opozicije unutar sistema", zaključila je Romanova.

Telegraf nije mogao nezavisno da potvrdi ove navode ruske aktivistkinje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • samo pitam

    5. jun 2023 | 16:33

    a kako Putin zarađuje na ratu i od rata?

  • stojadin pavlovic cole

    5. jun 2023 | 17:02

    A kako amerika zaradjuje a kako zeleni zaradjuje a kako francuzi zaradjuju od uranijuma iz nigera i malija pa kako zaradjuju isis od nafte i otmica pa kako zaraduju englezi.Ali da wagner je bitan jako.

  • Nebojša

    5. jun 2023 | 19:01

    Kako Zelenski puni džepove?! Šta Zelenski ima od nekretnina?! On front nije video za razliku od junaka Prigožina. Takodje, Vagnerovo oružje ne ide u ruke terorista širom sveta, za razliku od Zelenskog preprodavca.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA