Vreme čitanja: oko 1 min.

Bivši agent FBI, osuđen na doživotnu robiju zbog špijunaže, nađen mrtav u zatvoru

Vreme čitanja: oko 1 min.

Robert Hensen pronađen je mrtav u zatvoru sa maksimalnim obezbeđenjem u Koloradu, u ponedeljak ujutru

  • 0
Robert Hanssen Foto: FBI via CNP / MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Robert Hensen (79), bivši agent FBI, koji je bio na glasu kao špijun koji je najviše štete naneo SAD u njenoj istoriji, preminuo je u zatvoru. Pronađen je mrtav u zatvoru sa maksimalnim obezbeđenjem u Koloradu, u ponedeljak ujutru, prenosi BBC.

Na Hensenovom slučaju radilo je 300 agenata. Kako se navodi, on je dobio više od 1,4 miliona dolara u kešu, dijamante i novac uplaćen na ruske račune.

Osuđen je 2002. godine na doživotnu kaznu zatvora zbog špijunaže.

Hensen je živeo u skromnom četvorosobnom stanu u predgrađu Virdžinije sa ženom i šestoro dece. Zbog svog kontraobaveštajnog posla, imao je pristup poverljivim informacijama, pa je 1985. godine počeo svoju kriminalnu aktivnost šaljući materijal Rusiji i bivšem Sovjetskom Savezu.

Hansen, koji je postao agent FBI 12. januara 1976. godine, koristio je alijas Ramon Garsija kada se javljao Rusima. Povremeno se javljala neka sumnja u njegov posao, ali nije otkriven godinama, navodi BBC.

Kada je uhvaćen špijun Oldrih Hejzen Ejms 1994. godine, FBI je shvatio da informacije i dalje negde "cure", pa je pažnja usmerena na Hensena. Pošto je bio pred penzijom, požurili su da ga uhvate "s rukom u tegli".

Da bi ga doveli u štab FBI, gde bi ga imali na oku, dobio je lažni zadatak. U januaru 2001. godine počeo je da radi u novoj kancelariji, sa skrivenim kamerama i ozvučenoj. Mesec dana kasnije saznalo se za pošiljku koju treba da isporuči u parku.

- Želeli smo da imamo dovoljno dokaza da ga osudimo, ali je primarni cilj bio i da ga uhvatimo na delu - rekla je Debra Evans Smit, bivša zamenica direktora u Kontraobaveštajnom odeljenju FBI.

(Telegraf.rs)

Video: Ruski specijalci uhapsili ukrajinskog špijuna: Poprskali ruke sprejem tad su znali da njega traže

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA