≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Zašto je brana u Hersonu toliko važna? Javlja se novi problem zbog oštećenja, zvaničnici zabrinuti

Vreme čitanja: oko 1 min.

Brana koja je oštećena noćas u napadu prelazi preko ogromne ukrajinske reke Dnjepar. Sama brana visoka je 30 metara i široka na stotine. Izgrađena je 1956. godine kao deo hidroelektrane Nova Kahovka

  • 5
HE Kahovka

Foto: Olga MALTSEVA / AFP / Profimedia

Oštećenje brane Nova Kahovka u noćašnjem napadu na područje Hersona u Ukrajini, mogla bi da izazove dramatične probleme na jugu Ukrajine. Ne samo da su u opasnosti sela, koja mogu biti poplavljena, već stručnjaci kažu da je ugrožena i nuklerana elektrana Zaporožje.

Energoatom, ukrajinska državna kompanija za nuklearnu energiju, navodi da uništenje brane može da ima negativne posledice po Zaporožje, odnosno tamošnju nuklearnu elektranu, ali ističu da je, bar u ovom trenutku, situacija pod kontrolom.

Za oštećenje brane direktno su okrivili ruske snage.

"U noći 6. juna 2023. godine ruski osvajači digli su u vazduh branu HE Kahovka", naveli su iz Energoatoma.

Stručnjaci ističu da rapidno opadanje nivoa vode u rezervoarima predstavlja dodatnu pretnju po okupiranu nuklearnu elektranu u Zaporožju.

"U ovom trenutku, međutim, bazeni za hlađenje u NE su puni", navode iz Energoatoma.

Ističu da je voda iz rezervoara Kahovke neophodna da bi NE dobijala snagu za turbine i bezbednosne sisteme.

"U ovom trenutku, u 8 časova, bazeni za hlađenje su puni. Nivo vode je 16.6 metara, što je dovoljno za potrebe NE", navode iz Energoatoma.

Brana koja je oštećena noćas u napadu prelazi preko ogromne ukrajinske reke Dnjepar. Sama brana visoka je 30 metara i široka na stotine. Izgrađena je 1956. godine kao deo hidroelektrane Nova Kahovka.

Veliki rezervoar drži otprilike isti volumen vode kao Veliko slano jezero u Uti, a pucanje brane moglo bi dovesti do izlivanja ogromnih količina vode koja bi poplavila naselja ispod nje, uključujući Herson.

Voda iz rezervoara opskrbljuje i Krim na jugu, koji je Rusija anektirala 2014. godine.

Takođe, pomaže u pogonu hidroelektrane Nova Kahovka. Uništenje brane dodatno bi pogoršalo trenutne energetske probleme Ukrajine, nakon što je Rusija ranije ove godine nedeljama ciljala ključnu energetsku infrastrukturu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nebojša Berak

    6. jun 2023 | 08:45

    Epa najbolje daje pod Ruskom kontrolom a da je Rusi sami ostete. Navikli smo na lazi nacista

  • Aglaja

    6. jun 2023 | 11:10

    Mesto da budu dobri susedi RF ,Ukronacisti zele biti deo Nato i pretnja Rusiji. Ovo vam je buducnost braco Ukri Kameno doba. !!

  • Isko

    6. jun 2023 | 10:17

    Tenkovi ne idu po blatu. Odsekli su jedan pravac napada.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA