Vreme čitanja: oko 1 min.

Zvanična Moskva se oglasila o rušenju brane kod Hersona: "Namerno su to uradili"

Vreme čitanja: oko 1 min.

Moskva tvrdi da je Kijev izveo sabotažu, kako bi se prekinulo vodosnabdevanje Krima

  • 9

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izneo je danas tvrdnju da je Ukrajina izvela sabotažu na brani Kahovka kako bi odvratila pažnju od njene neuspele kontraofanzive i kako bi Krimu uskratila vodosnabdevanje.

On je rekao da već sada može da se nedvosmisleno kaže da je reč o namernoj sabotaži ukrajinske strane i odbacio tvrdnje Kijeva da je Moskva digla branu u vazduh.

"Pored toga, jasno je da je kao jedan od ciljeva sabotaže postavljeno da se Krim liši vode. Nivo vode u rezervoaru opada, a samim tim i snabdevanje kanala je smanjeno. Naglo je smanjeno", rekao je novinarima Peskov.

On je dodao da akt sabotaže koju je Ukrajina počinila nad hidroelektranom Kahovka može imati ozbiljne posledice po stanovnike regiona, ali i po životnu sredinu Peskov je rekao da predsednik Rusije Vladimir Putin prima izveštaje o situaciji, od ministarstva odbrane i drugih nadležnih službi.

Proruske vlasti u delu Hersonske oblasti u Ukrajini, koja je pod njihovom kontrolom, proglasile su vanredno stanje u Novoj Kahovki, zbog urušavanja brane.

Kako navode, 600 kuća je poplavljeno, prenosi TASS. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski optužio je danas Rusiju da su njene snage iznutra digle u vazduh branu hidroelektrane Kahovka na jugu Ukrajine.

Kijev, koji je za eksploziju na velikoj brani hidroelektrane na jugu zemlje optužio Moskvu , istražuje incident kao navodni ratni zločin i kao moguće kriminalno uništavanje životne sredine ili "ekocid", saopštila je danas kancelarija ukrajinskog državnog tužioca, prenosi Rojters.

(Telegraf.rs)

Video: Ukrajinci tvrde da je ovo trenutak eksplozije brane: Nivo Dnjepra vrtoglavo raste

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zdrav razum

    6. jun 2023 | 13:31

    Verujem da Zelenski stvarni ne zna ko je srušii branu jer on se ionako za ništa ne puta u tom ratu. Ko je digao 'severnu tok' u vazduh taj je i branu.

  • Vodolijax

    6. jun 2023 | 13:23

    Sad će biti udri munjo sevaj grome.......nema tu kraja.......

  • Dragisa

    6. jun 2023 | 14:12

    Najveci fasizti i olos da nekazem nesto gore je -zelenski i ukrajinsko vodstvo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA