Vreme čitanja: oko 1 min.

Mladi hrišćanin u Pakistanu osuđen na smrtnu kaznu zbog navodnog bogohuljenja na Whatsapp-u

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Tužioci su predstavili forenzički zapis Maihovog mobilnog telefona koji je dokazao da je on delio bogohulni sadržaj preko WhatsApp-a", rekao je zvaničnik.

  • 0
WhatsApp mobilni Foto: Alex Photo Stock / Shutterstock.com

Sud u Pakistanu izrekao je u petak smrtnu kaznu i novčanu kaznu od 20.000 rupija (26.500 dinara) jednom hrišćanskom mladiću zbog navodnog deljenja bogohulnog materijala u aplikaciji za razmenu poruka. Protiv njega je podneta prijava pre četiri godine, javlja "India Today".

Optuženi, identifikovan kao Nauman Masih (19), stanovnik je Islamske kolonije Bahavalpur, koja se nalazi oko 400 kilometara od Lahorea. Prema policiji, on je uhapšen pre četiri godine na osnovu pritužbe da je delio bogohulni materijal u aplikaciji za razmenu poruka.

Okružni i zasedajući sud pakistanskog grada Bahavalpura dosudio je smrtnu kaznu optuženom nakon što je tužilaštvo izvelo dokaze i svedoke protiv njega, prema sudskom zvaničniku."Tužioci su predstavili forenzički zapis Maihovog mobilnog telefona koji je dokazao da je on delio bogohulni sadržaj preko WhatsApp-a", rekao je zvaničnik.

On je dalje dodao: "Neki svedoci su takođe bili predstavljeni na sudu."

Bogohuljenje je izuzetno osetljivo pitanje u Pakistanu. Čak i nedokazane optužbe mogu pokrenuti rulju i nasilje. U mnogim slučajevima, optužene ubija rulja i pre pokretanja sudskog postupka.

Ove godine, 7. maja, rulja je linčovala jednog čoveka nakon što je navodno izrekao bogohulne reči tokom mitinga pakistanske partije Tehrik-e-Insaf (PTI) Imrana Kana u provinciji Hajber Pahtunhva.

Pakistan je među zemljama u kojima se bogohuljenje kažnjava smrću.

Ranije, 24. marta 2023., musliman u Pakistanu osuđen je na smrtnu kaznu zbog bogohulnog sadržaja na grupi WhatsApp. Sud u Pešavaru ga je osudio po Zakonu o sprečavanju elektronskih zločina i Antiterorističkom zakonu.

(Telegraf.rs)

Video: Kija o skandaloznom spotu koji je Albanka snimila u srpskoj crkvi: To je skrnavljenje!

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA