≫ 

Vreme čitanja: oko 5 min.

Rat princa s tabloidima: Hari prvi član kraljevske porodice koji svedoči na sudu u poslednjih 130 godina

Vreme čitanja: oko 5 min.

Poslednji put kada je visoki član kraljevske porodice svedočio na sudu bilo je 1891. godine, kada je Edvard VII, tada princ od Velsa, dao iskaz nakon što je jedan od njegovih protivnika u kartaškoj igri optužen za varanje.

  • 0
Princ Hari, tužba protiv tabloida

Foto: Tanjug/AP

Princ Hari je, zbog svoje pravne bitke s medijima, postao prvi visokorangirani član britanske kraljevske porodice koji se u poslednjih 130 godina pojavio kao svedok na sudu.

On je zauzeo stav u utorak na Visokom sudu u Londonu i zakleo se da će govoriti istinu u svom predmetu protiv izdavača britanskog tabloida "Daily Mirror". Princ i drugi optužili su novine da su informacije o njima dobijale na nezakonit način, hakovanjem telefona i drugim nezakonitim metodama. ("Grupa Mirror" je navela da je koristila dokumente, javne izjave i izvore da legalno izveštava o princu.)

Iako će se zbog dugo očekivanog obračuna Hari uhvatio u koštac s onima koje je optužio da su na nezakonit način došli do informacija, to bi takođe moglo da pruži novo gorivo za njegovu javnu porodičnu svađu.

"Odluka princa Harija da izađe na sud je, bukvalno, istorijska", rekla je za "NBC News" istoričarka i kraljevska komentatorka Sara Gristvud. "Poslednji put se visoki član kraljevske porodice pojavio u klupi za svedoke pre više od jednog veka."

Dozvoliti da bude unakrsno ispitan je možda najrizičniji potez u Harijevoj doživotnoj kampanji protiv tabloida. On smatra da su paparaci krivi za smrt njegove majke, princeze Dajane 1997. godine, i optužio je britanske medije za rasizam u progonima njegove supruge Megan, vojvotkinje od Saseksa, što je navelo par da napusti kraljevski život i ode u SAD.

Njegovo svedočenje obećava da će biti potencijalno neprijatno iskustvo.

"Mnogo je na kocki"

Princ je već rizikovao gnev sudova — i pravnog i javnog mnjenja — time što se nije pojavio na dan otvaranja postupka u ponedeljak. Njegov advokat Dejvid Šerborn rekao je da je 38-godišnji princ napustio Kaliforniju tek u nedelju uveče nakon što je proslavio rođendan svoje dvogodišnje ćerke Lilibet, i da bi zbog toga njegovo prisustvo bilo "škakljivo".

Sudija, Timoti Fankur, rekao je da je "iznenađen" Harijevim odsustvom. Advokat "Mirror grupe" Endru Grin rekao je da je "apsolutno neobično" što se Hari nije pojavio.

Sada se suočava sa dva dana neprekidnog ispitivanja od strane višeg advokata, poznatog kao Kraljevski savetnik, što predstavlja radikalno odstupanje od pažljivo skrojenog narativa koji je Hari uspeo da predstavi u svojoj Netflik seriji, svojim memoarima "Spare" i raznim ljubaznim intervjuima.

Možda ne samo da otkrije nove detalje o Harijevom i Meganinom životu, već i o njegovoj porodici - uključujući kralja Čarlsa III i naslednika princa Vilijama, Harijevog starijeg brata.

I zato je njegovo svedočenje neobično: Čarls, njegova majka, pokojna kraljica Elizabeta II, i njihova porodica koja se proteže kroz generacije unazad, imaju tendenciju da se drže mantre "nikad se ne žali, nikad ne objašnjavaj" – tražeći da se izdignu iznad vrtloga javnih kontroverzi govoreći što je moguće manje, barem u zapisniku.

Princ Hari, tužba protiv tabloida

Foto: Tanjug/AP

"Nikad se ne žali, nikad ne objašnjavaj"

"Znate, porodični moto je 'nikad se ne žali, nikad ne objašnjavaj' - ali to je samo moto, i ne važi", rekao je Hari Andersonu Kuperu u emisiji "60 minuta" CBS-a u januaru.

Zauzevši stav ove nedelje, Hari je "pocepao" ovu decenijama staru mantru, što je još jedan raskid sa porodicom i njenom tradicijom.

On ne pokazuje znake da će rešiti stvar van suda, što je njegov brat uradio sa britanskom novinskom ogrankom Ruperta Mardoka, "News Group Newspapers", prema sudskim dokumentima koje je Hari podneo prošlog meseca. Kao multimilioner nasleđenog bogatstva, Hari može da priušti skupi pravni slučaj — takođe je motivisan višedecenijskim osećajem nepravde.

"Svi znamo kakva britanska štampa može da bude i to je uništilo moje mentalno zdravlje", rekao je Hari u intervjuu za "The Late Late Show Vith James Corden" u februaru 2021.

"Ovo je toksično", dodao je on, rekavši da su mediji stvorili "zaista teško" okruženje za njega i Megan.

Inače, jedan od članaka na koje se princ Hari žalio i o kojem je danas pričao na susud je izveštaj o tome kako je njegova majka bila u suzama kada ga je posetila u školi na njegov 12. rođendan 1996. godine. "Daily mirror" je naveo da su te informacije potekle iz izveštaja u javnosti - uključujući neimenovane svedoke na obližnjoj pešačkoj stazi. Ali u prinčevoj izjavi on postavlja pitanje odakle su informacije.

Princ Hari, tužba protiv tabloida

Foto: Tanjug/AP

"Nema smisla"

"Za mene ovaj deo članka nema smisla", kaže on. "Sećam se da bi me majka, kada bi me pokupila ili posetila u školi, bukvalno ulazila i izlazila s ulaznih vrata škole. Dok pored škole postoji javna pešačka staza, nisam siguran kako bi neko mogao da vidi moju majku odatle i ustanovi da je uznemirena, ili zašto bi neko ostao tamo dovoljno dugo da bi mogao reći da je bila unutra samo 20 minuta", navodi BBC.

On je ukayao i na tekst objavljenu "Mirroru" u novembru 2000. godine, o tome kako je zadobio sportsku povredu u školi, suregišući da je reporterka o toj priči, Džejn Ker, prethodno dala uputstva privatnom istražitelju.

"Nivo detalja je prosto iznenađujući, kao i konkretan komentar novinara optuženog da su mi lekari rekli da ne igram fudbal 'nekoliko nedelja'", pojasio je Hari.

Princ Hari ke rekao da se do tih informacija moglo doći hakovanjem telefona i da mu je stvorilo osećaj nepoverenja u one oko njega, čak i kada je reč o odlasku kod lekara. Ali advokat "Mirrora", odbacujući tvrdnju o hakovanju, rekao je da je veći deo priče već objavljen u drugim novinskim kućama.

Pričao je i o članaku u kojem se pisalo o Harijevom nedeljnom ručku u pabu na Fulam Roudu u Londonu.

Članak, u tračevskoj kolumni o slavnim ličnostima, opisuje dva datuma ručka, jedan sa "sedam plavuša i dva muška prijatelja."

"Kako ste dospeli tamo?"

U priči se dodaje da je princ nedelju dana ranije "insistirao" da mu se telohranitelj pridruži na pici.

To je jedna od priča za koje Hari tvrdi da je stečena kriminalnim putem.

Princ kaže da ne šeta u javnosti i da ga prolaznici nisu mogli videti na ručku u londonskom Fulam Roudu.

"Kako ste dospeli tamo?", pitao je advokat izdavača novina.

"Automobilom – iz bezbednosne perspektive ne hodam ulicama dok me prepoznaju", odgovorio je Hari.

Princ Hari, tužba protiv tabloida

Foto: Tanjug/AP

Varanje na kartama

Inače, poslednji put kada je visoki član kraljevske porodice svedočio na sudu bilo je 1891. godine, kada je Edvard VII, tada princ od Velsa, dao iskaz nakon što je jedan od njegovih protivnika u kartaškoj igri optužen za varanje. Dvadeset godina ranije bio je pozvan da svedoči nakon što je jedna žena rekla da je imala aferu sa njim.

Princ Hari je možda najistaknutija javna ličnost koja je preduzela akciju protiv britanskih novina, navodeći sumnjive prakse kao što je hakovanje telefona, što obično uključuje pristup govornoj pošti te osobe, ali on je daleko od prvog.

Taj skandal je eksplodirao u Velikoj Britaniji 2011. godine nakon što je otkriveno da su iz "News of the World" koristili ove metode da bi dobili priče, što je dovelo do zatvaranja novina.

Tokom godina desetine poznatih ličnosti, uključujući glumca Hjua Granta i muzičara Eltona Džona, tužile su novinare.

(Telegraf.rs)

Video: Prinčevi Vilijam i Hari prvi put zajedno u javnosti od raskola: Sa suprugama odali poštu kraljici

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA