Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovo nije bilo ni u SFRJ: Pioniri u Severnoj Koreji vojsci donirali raketne bacače

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nije navedeno kako su prikupljena sredstva za vojnu opremu.

  • 2
Kim Džong Un i pioniri Arhivska fotografija Foto: STRINGER / AFP / Profimedia

Omladinska grupa Severne Koreje donirala je raketne bacače vojsci u znak "strasnog patriotizma", izvestio je u sredu državni medij KCNA, dok se ta izolovana država suočava s onim što vidi kao rastuće strane pretnje.

Donacija vojne opreme održana je na ceremoniji u utorak kada je Korejska dečja unija (KCU), politička omladinska grupa, proslavila svoju 77. godišnjicu, javlja Rojters.

KCU, čiji su članovi poznati po crvenim šalovima, osnovana je da promoviše političku ideologiju Severa, uključujući "džuče", ili samopouzdanje.

Poslednjih meseci, Severna Koreja je pojačala propagandne napore i javne poruke, uključujući organizovanje skupova na kojima su spaljivane figure južnokorejskih i američkih lidera, dok njeni raketni i nuklearni programi podižu sve veću uzbunu u inostranstvu.

Severna Koreja je prkosila rezolucijama Saveta bezbednosti UN tako što je testirala različite rakete, uključujući svoj najveći interkontinentalni balistički projektil ove godine.

Prošle nedelje je izazvala međunarodnu osudu pokušajem da lansira svoj prvi špijunski satelit, iako su raketa i teret pali u more.

Ceremoniji u utorak prisustvovali su visoki zvaničnici vladajuće stranke, izvestila je KCNA. Nije navedeno kako su prikupljena sredstva za vojnu opremu.

Donirani raketni bacači su nazvani "Sonieon", što na korejskom znači dečak, iako su među članovima omladinske grupe i dečaci i devojčice.

(Telegraf.rs)

Video: Kim Džon Un snimljen kako uživa dok jaše na belom konju

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • D'Mitar

    7. jun 2023 | 14:43

    Tako je to u diktaturama. I narod u diktaturi oboli psihički i fizički. I što je diktator luđi i veći tiranin veći je rizik i da narod bude bolesniji. Ima sličnih diktatora još u svetu. Diktature su kancer čovečanstva.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA