Vreme čitanja: oko 2 min.

Iran predstavio svoj prvi hipersonični projektil: Kako će reagovati Izrael i SAD?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Tvrdnja da projektil može da zaobiđe i uništi sisteme protivvazdušne odbrane stvara značajnu bezbednosnu glavobolju za Izrael, najvećeg neprijatelja Irana u regionu.

  • 0
Iranski hipersonični projektil Fatah Foto: Tanjug/AP

Iran je predstavio svoju hipersoničnu raketu nazvanu "Fattah" za koju tvrdi da je nemoguće oboriti, što predstavlja potencijalno veliki izazov za Izrael i zapadne lidere.

Korpus iranske revolucionarne garde otkrio je novo oružje, koje navodno može da putuje 15 puta većom brzinom od zvuka, na ceremoniji kojoj su prisustvovali Ebrahim Raisi, iranski predsednik, i najviši vojni zvaničnici režima.

"Danas osećamo da je formirana sila odvraćanja... ova moć je sidro trajne bezbednosti i mira za zemlje regiona", rekao je Raisi.

Iran je takođe objavio video demonstraciju koja je navodno pokazala projektil u akciji, iako se činilo da se većina njih oslanja na kompjuterski generisane slike.

General Amir Ali Hadžizadeh, šef vazdušno-kosmičkog programa Revolucionarne garde, izjavio je da "ne postoji sistem koji može da parira ovoj raketi ili da joj se suprotstavi".

Tvrdnja da projektil može da zaobiđe i uništi sisteme protivvazdušne odbrane stvara značajnu bezbednosnu glavobolju za Izrael, najvećeg neprijatelja Irana u regionu.

To će takođe izazvati duboku zabrinutost među zapadnim liderima, koji su sve oprezniji u pogledu rastućih vojnih sposobnosti Irana - posebno njegovog novog bezbednosnog pakta sa Rusijom kojoj pomaže u invaziji na Ukrajinu.

U izveštaju iranske državne televizije o ceremoniji se tvrdi da projektil može da uništi "napredne protivraketne sisteme neprijatelja i da predstavlja veliki generacijski skok u oblasti raketa".


Iranski hipersonični projektil Fatah Foto: Tanjug/AP

"Može da zaobiđe najnaprednije sisteme protiv balističkih raketa Sjedinjenih Država i cionističkog režima, uključujući izraelsku Gvozdenu kupolu", dodaje se u izveštaju.

Sistem Fatah ima domet od 1.400 kilometara, može da se kreće i izlazi iz svemira i, prema rečima jednog iranskog generala, sposoban je da pogodi mete u Izraelu za samo 400 sekundi.

Izrael i Iran su "zaključani" u eskalirajućem ratu u senci u kojem su napadali brodove jedni drugih, zajedno sa drugom ključnom infrastrukturom.

Izrael je takođe osumnjičen da je pokrenuo niz tajnih napada na nuklearni program Teherana, koji smatra egzistencijalnom pretnjom.

Benjamin Netanjahu, izraelski premijer, više puta je sugerisao da bi mogao da preduzme odlučnu vojnu akciju protiv nuklearnog programa u bliskoj budućnosti, što je potez koji bi mogao da preraste u otvoreni regionalni rat.

Do toga dolazi nakon što je Iran objavio da je završio rad na hipersoničnoj raketi, što je prema nekim izveštajima izraelskih medija možda postignuto uz tehnološku podršku Rusije.

Otkako je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu, Iran je snagama Vladimira Putina davao stotine, ako ne i hiljade dronova i projektila.

Zauzvrat, Moskva treba da pošalje moćne borbene avione u Teheran i mogla bi da pomogne režimu u izgradnji drugih oblasti svoje vojne moći.

(Telegraf.rs)

Video: 33 puta jača od "Debelog čoveka" bačenog na Hirošimu: 5 činjenica o ruskim hipersoničnim raketama

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA