Vreme čitanja: oko 2 min.

Rusija prodaje kuću Zelenskog na Krimu, prihod ide za finansiranje rata u Ukrajini?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sergej Aksjonov, proruski lider Krima, saopštio je 21. maja da je lokalno zakonodavstvo glasalo za nacionalizaciju nekoliko nekretnina u vlasništvu Ukrajine.

  • 1
Volodimir Zelenski, Krim

Foto-kolaž: Shutterstock, Tanjug/AP

Rusija će prodati kuću za odmor na Krimu ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog i njegove supruge Olena, a prihod će ići za finansiranje rata u Ukrajini, javlja "The Daily Digest".

Sergej Aksjonov, proruski lider Krima, saopštio je 21. maja da je lokalno zakonodavstvo glasalo za nacionalizaciju nekoliko nekretnina u vlasništvu Ukrajine.

"Krim će povratiti prava na brojnu imovinu", objasnio je krimski lider u video poruci o novoj nacionalizaciji prema izveštaju koji je objavio "The Telegraph".

Jedna zgrada pripadala je Zelenskom

Askjonov je dodao da će biti zaplenjena jedna zgrada u Simferopolju koja pripada sada zabranjenom parlamentu krimskih Tatara, kao i stan koji je bio u vlasništvu Volodimira i Olene Zelenski.

"The Telegraph" je takođe primetio da je krimsko zakonodavstvo glasalo za nacionalizaciju ukupno pedeset sedam nekretnina koje su bile u vlasništvu "političkih ličnosti i tajkuna" iz Ukrajine.

"Neprijatelji Rusije neće zarađivati na ruskom Krimu", objasnio je Aksjonov na svom video snimku. Ali šta se zna o kući za odmor Zelenkskog na Krimu?

Oskudni detalji

Nažalost, detalji o imovini Zelenskog su oskudni, ali zna se da je kupljena 2013. godine u priobalnom crnomorskom gradu Livadiji, navodi "The Telegraph".

Takođe je objavljeno da ukrajinski predsednik nikada nije stigao da boravi u svojoj kući za odmor zbog renoviranja, a zatim i aneksije 2014. godine, kada je Rusija preuzela kontrolu nad regionom.

Rojters je 2019. izvestio da je Olena Zelenski kupila nekretninu za odmor od tajkuna Aleksandra Burjaka za manje od polovine tržišne cene u trenutku kupovine.

Olena Zelenska Volodimir Zelenski

Foto: Tanjug/AP

Originalni trošak

Olena je platila 163.893 dolara za penthaus sa tri spavaće sobe u aprilu 2013. godine, ili barem tako je izvestio Rojters, napominjući da su informacije potekle iz prijave prihoda i imovine.

"The Telegraph" je primetio da je imovina sada vredna oko 800.000 dolara, što bi je činilo lepim delom novca za finansiranje tekućeg rata Rusije u Ukrajini.

"Naravno, to nije veliki gubitak za njega", rekao je predsednik parlamenta Krima Vladimir Konstantinov prema prevodu Ruske novinske agencije TASS.

Prihodi će pomoći u finansiranju rata

U odvojenom intervjuu, novinari TASS-a su primetili da je Konstantinov rekao "Rusiji 24" da će sva nacionalizovana imovina biti prodata za "finansiranje specijalne vojne operacije".

Pomoć će ići i porodicama vojnika koji su poginuli u akciji, kao i onima kojima je član porodice pozvan da se bori tokom delimične vojne mobilizacije, preneo je "The Telegraph".

Mnogo imovine nacionalizovano na Krimu

"Ta politika će imati socijalni aspekt", rekao je Konstantinov prema izveštaju TASS-a, koji je naveo da je od jeseni oduzeto ukupno 700 ukrajinskih nekretnina.

"The Telegraph" je primetio da je sve, od vinograda do fabrika, nacionalizovano i prodato, ali je takođe istakao: "Nije jasno gde je otišao prihod od te rasprodaje."

(Telegraf.rs)

Video: Protesti u Francuskoj zbog rata u Ukrajini

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • radovan III

    8. jun 2023 | 23:32

    Zelenski se ne zove volodimir njemu u pasosu pise Vladimir kao i supruga koja je Elena a ne olena. To je u ukr. vrhuski takva moda oni su Andrej prekrstili u andrij, nikolaja u nikola itd. To je njihova patoloska mrznja (na podsticaj zapada) prema Rusiji. A znate li da 75-80% obicnim ukrajincima ne pada na pamet da menjaju imena jer se osecaju i izjasnjavaju kao rusi. Samo zapadna Ukrajina.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA