• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Naređena evakuacija, očekuje se žestoka erupcija vulkana na Filipinima

Vreme čitanja: oko 2 min.

Seljanima koji žive u radijusu od šest kilometara od kratera vulkana Majon rečeno je da napuste označenu trajnu opasnu zonu i da se presele na bezbednije terene.

  • 0
Vulkan Majon na Filipinima

Foto: Tanjug/AP

Filipinski zvaničnici su u četvrtak podigli nivo uzbune za jedan od najaktivnijih vulkana u zemlji nakon što su pregrejani tokovi gasa, krhotina i kamenja pali niz njenu gornju padinu u stanju za koje se plaše da bi moglo dovesti do opasne erupcije u roku od nekoliko dana ili nedelja.

Seljanima koji žive u radijusu od šest kilometara od kratera vulkana Majon rečeno je da napuste označenu trajnu opasnu zonu i da se presele na bezbednije terene zbog opasnosti od vulkanskih emisija, tokova lave, odrona kamenja i drugih opasnosti.

"Vlasti civilnog vazduhoplovstva takođe moraju savetovati pilote da izbegavaju letove blizu vrha vulkana jer pepeo iz bilo koje iznenadne erupcije može biti opasan za avione", saopštio je Filipinski institut za vulkanologiju i seizmologiju.

Turistička atrakcija u severoistočnoj provinciji Albai zbog svog živopisnog kupastog oblika, Majon je jedan od najnemirnijih od dvadesetak aktivnih vulkana širom Filipina. Poslednji put je nasilno eruptirao 2018. godine, raselivši desetine hiljada seljana.

Vladini stručnjaci za vulkane rekli su da su podigli nivo uzbune oko Mejona na treći stepen sistema upozorenja od pet koraka nakon što su poslednjih dana otkrili sve veći broj odrona kamenja i najmanje dva vulkanska zemljotresa. Tri kratke emisije vulkanskog gasa i pepela u četvrtak su se slile niz jugoistočni jarak vulkana oko kilometar od kratera, rekli su oni.

"To znači da Mejon pokazuje magmatsku erupciju kupole lave na vrhu sa povećanim šansama za tokove lave... i potencijalnu eksplozivnu aktivnost u roku od nekoliko nedelja ili čak dana", saopštio je vladin Institut za vulkanologiju.

Osim Majona, zvaničnici su pažljivo pratili vulkan Taal južno od Manile i planinu Kanlaon na centralnom ostrvu Negros zbog novih znakova aktivnosti.

Brojna mesta u blizini Taala prekinula su nastavu u sredu zbog gustog dima koji izvire iz vulkana, jednog od najmanjih na svetu, a stanovnicima je savetovano da ograniče aktivnosti na otvorenom i nose maske radi zaštite.

Filipini leže duž Pacifičkog vatrenog prstena, regiona podložnog zemljotresima i vulkanskim erupcijama. Dugo neaktivni vulkan, planina Pinatubo, razneo je svoj vrh severno od Manile 1991. godine u jednoj od najvećih vulkanskih erupcija 20. veka, ubivši stotine ljudi.

(Telegraf.rs)

Video: Pogledajte snimak erupcije najvećeg aktivnog vulkana na svetu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA