Vreme čitanja: oko 1 min.

EU postigla dogovor o promeni sistema azila

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ministri su usvojili zajednički stav o Uredbi o upravljanju azilom i migracijama i Uredbi o postupcima azila, ključnog dela pakta o migracijama i azilu o čemu su zemlje članice godinama bezuspešno pregovarale

  • 1
Evropska unija zastava Foto: Shutterstock

Ministri unutrašnjih poslova država članica Evropske unije danas su postigli dogovor o promeni sistema azila koji podrazumeva da podelu odgovornosti o migrantima koji ulaze u Evropu bez dozvole.

Oni su se usaglasili da će članice pružiti pomoć zemljama u koje stiže većina migranata, prenosi Rojters.

U okviru novog dogovora, članice EU su prihvatile "sistem obavezne solidarnosti" u okviru kojeg imaju tri opcije za upravljanje migracijama.

Ministri su usvojili zajednički stav o Uredbi o upravljanju azilom i migracijama i Uredbi o postupcima azila, ključnog dela pakta o migracijama i azilu o čemu su zemlje članice godinama bezuspešno pregovarale, navodi Hina.

Nakon što je izglasan zajednički zaključak država članica slede pregovori sa Evropskim parlamentom, a cilj je ceo paket zakonskih predloga o migracijama i azilu bude usvojen do izbora za Evropski parlament u junu sledeće godine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tijana

    9. jun 2023 | 00:44

    Sad ce da pocnu zemlje da beze is Evrope ( Madjarska, Poljska, Italija....). Valjda cemo doziveti I taj dan da se raspadne to zlo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA