≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Politički zemljotres u Americi: Trampu preti teška robija, optužen za zaveru, hapse ga u utorak

Vreme čitanja: oko 2 min.

Tužilaštvo ga goni po sedam tačaka

  • 6
Donald Tramp Trump sud suđenje Foto: Tanjug/AP

Donald Tramp, bivši predsednik Sjedinjenih Američkih Država, optužen je zbog nezakonitog postupanja sa klasifikovanim dokumentima pošto je izašao iz Bele Kuće, prenosi BBC.

Tužilaštvo Trampa (76) goni po ukupno 7 tačaka optužnice, a optužnica još uvek nije dostupna javnosti.

Ovo je prvi put da se protiv bivšeg predsednika pokreće federalni postupak.

Tramp je, podsetimo, već u kampanji za reizbor na mesto predsednika SAD 2024. godine.

U reakciji na ove vesti, Tramp je na društvenoj mreži Truth objavio da je nevin, i da bi trebalo da se pojavi u fedealnom sudu u Majamiju u utorak, gde će biti uhapšen i gde će mu biti pročitane optužbe protiv njega.

- Nisam mislio da je moguće da se ovakve stvari mogu desiti bivšem predsedniku SAD - napisao je Tramp.

- Ovo je zaista mračan dan za SAD. Mi smo država u ozbiljnom i brzom padu, ali zajedno ćemo napraviti Ameriku ponovo velikom - dodao je on.

Džim Trasti, advokat Trampa, rekao je za CNN da je bivši predsednik dobio detalje optužnice, i da je optužen za "zaveru", davanje lažnih izjava, ometanje rada državnih organa i nelegalno posedovanje klasifikovanih dokumenata, po Aktu o špijunaži.

Ministarstvo odbrane nije komentarisalo ovaj slučaj, a optužnica nije objavljena.

Tajna služba već priprema plan za sprovođenje Trampa do sudnice u Majamiju, prenosi BBC.

Podsetimo, prošle godine je Trampova kuća u Mar-a-Lagou bila meta pretresa FBI, i tada je zaplenjeno oko 11.000 dokumenata, među kojima je oko 100 bilo onih koji su imali oznaku "klasifikovano", a neki su bili označeni sa "top secret".

Protiv zakona SAD je da državni službenici, uključujući i predsednika, zadržavaju klasifikovane dokumente na lokaciji koja nije za to predviđena.

Pravni stručnjaci tvrde da ni ova nova optužnica neće uticati na Trampovo pravo da se kandiduje za predsednika.

- Može biti optuživan koliko hoćete puta, ali to ne utiče na njegovo pravo da se kandiduje - rekao je Dejvid Saper, profesor na Univerzitetu Džordžtaun.

Inače, prema istraživanjima javnog mnenja, Tramp je trenutno najjači kandidat Republikanaca u trci za kandidaturu za Belu kuću.

Predsedavajući Predstavničkog doma Kongresa Kevin Mekarti, rekao je da je "nerazumno" da predsednik optuži vodećeg kandidata opozicije.

- Republikanci u Kongresu će pozvati na odgovornost one koji su zaslužni za ovakvu zloupotrebu vlasti - napisao je on na Tviteru.

Trampov najveći rival među Republikancima, guverner Floride Ron DeSantis, rekao je da "već četiri godine svedočimo neravnomernoj primeni zakona, u zavisnosti od političkog ubeđenja".

(Telegraf.rs/BBC)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 534

    9. jun 2023 | 07:27

    Koliko se ja razumem u medicinu amerika će vrlo uskoro imati rat u svom dvorištu. E taj rijaliti će imati gledanost od 8 milijardi gledalaca.

  • Gradjanin

    9. jun 2023 | 07:47

    Sta je, prpa vam vajne demokrate. Pa kao da niste svesni psihologije ljudi da cete ga bas ovim bi sami izabrati za predsednika. U svakom slucaju bolje za ceo svet

  • Aki

    9. jun 2023 | 06:32

    Duboka drzava hoce da ga skloni sa strane. Ako bi se desilo da ga zatvore mislim da bi ga sigurno izglasali za predsednika.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA