Vreme čitanja: oko 1 min.

Ukrajina koristi municiju koja Rusima otežava ne samo snabdevanje linija fronta, već i povlačenje ili bežanje?

Vreme čitanja: oko 1 min.

SAD su poslale Ukrajini preko 10.000 ovih artiljerijskih zrna zajedno sa haubicama od 155 mm koje ih ispaljuju.

  • 15
Samohodna haubica Paladin Foto: Sgt. Brittany Johnson/Us Army / Zuma Press / Profimedia

Ruske trupe koje brane linije fronta od napredovanja Ukrajine otkrivaju opasnost koja vreba iza njih, a ona preti da njihove položaje učini nesigurnijim.

Opasnost dolazi od artiljerijskog zrna koje se ispaljuje iznad njihovih glava, navodi insider.com.

„Neprijatelj na daljinu minira našu zadnju liniju, puteve nabavke municije i rezerve", napisao je Aleksandar Sladkov, istaknuti proruski vojni bloger, u objavi u Telegramu u četvrtak.

Sladkov je napisao da ukrajinske snage ispaljuju daljinski protivoklopni minski sistem, artiljerijsku granu američke proizvodnje koja postavlja protivtenkovske mine u letu. SAD su Ukrajini poslale više od 10.000 ovih zrna zajedno sa haubicama kalibra 155 mm koje mogu da ih ispale do dometa od gotovo 18 kilometara.

Artiljerijska granata za postavljanje mina je dizajnirana da iznudi očajničke izbore. Vozila moraju da prođu kroz rukavac po kom su postavljene mine kako bi dopremila sveže trupe, municiju, gorivo i hranu na položaje na frontu. Takođe se može koristiti za postavljanje zamki duž puteva za bekstvo za snage fronta.

Mine se samouništavaju u određenim intervalima u zavisnosti od varijante — neke za manje od 24 sata, a neke kasnije. Sladkov je rekao da se ovoj municiji, za koju je u decembru pri put primećeno da je koristi ukrajinska strana, može suprotstaviti ili je pobediti.

"Ove mine se samouništavaju posle četiri sata, varijanta M73 – posle 48 sati", napisao je on. "Inženjersko izviđanje (saperi koji proveravaju rute) lako se nose s njima." Da li je to tako lako kao što ovaj proruski bloger tvrdi, diskutabilno je jer ova zajednica teži da umanjuje pretnje dok preuveličava ruske mogućnosti.

Opasnosti za Rusiju se umnožavaju, a čini se da je u toku kontraofanziva Ukrajine. Kijevske snage napadaju ruske položaje tenkovima zapadne proizvodnje, borbenim vozilima pešadije, artiljerijom i drugim sistemima naoružanja koji bi ih mogli naterati da se povuku duž puteva koji bi mogli biti minirani.

(Telegraf.rs)

Video: Gađana hidroelektrana na jugu Ukrajine, brana uništena u napadu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Z

    10. jun 2023 | 12:06

    Jašta ,eno su pred Moskvom aj ne blejite avetinje !Pola Ukrajine je Rusko i vi pričate priču!?Ako krene naopako spržiće ih rusi ko bubašvabe

  • bl@

    10. jun 2023 | 12:32

    Cinjenica je da Rusi ovaj rat nece izgubiti ni po cijenu unistenja planete. Broj ljudi, naoruzanja i resursa je visestruko veci no sto Ukrajina dobija i moze dobiti od saveznika a racunajte da ako bas zagusti, Kina, Iran (sa ostatkom islamskih zemalja koje okrecu ledja SAD) ce priteci u pomoc (oruzjem, ljudstvom ili vec nekako). Tako da, sve navijacke strasti i jedne i druge strane, trebaju shvatiti da je cilj zapada da koliko moze iscrpi Rusiju a podredi Ukrajinu, bez obzira na zrtve i posljedice. Naravno, posljedice i po EU ce biti strahovite sto i njih stavlja u vazalni polozaj prema SAD jer su se bili poceli "otimati".

  • Nikolas

    10. jun 2023 | 12:25

    NATO SE UKLJUCIO U RAT I VERUJEM DA CE PUTIN NAPOKON UNISTITI NATO FASISTE NOVIM ORUZJEM !!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA